TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, September 16, 2014

NAGRADE ZA VARVARE U LESKOVCU I PORTOROŽU




Filmu Varvari dodeljena je nagrada za Najbolju manjinsku ko-produkciju na Festivalu slovenačkog filma u Portorožu.

Slovenački ko-producent filma je Bojan Mastilović, odnosno kompanija Restart iz Ljubljane, a nagradu je u njegovom odsustvu primio producent filma Milan Stojanović.
Nagrada je potvrda kvaliteta i neophodnosti saradnje među zemljama u regionu, koja filmovima pruža više mogućnosti u finansiranju, u distribuciji i pristupa publici u regionu.
 
Varvari će uskoro biti prikazani i na festivalu u Piranu, a početak distribucije u Sloveniji očekuje se do kraja godine.

 Reditelj Ivan Ikić dobitnik je gran prix Živojin Žika Pavlović za režiju filma Varvari na juče  zatvorenom sedmom Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE).

Reditelj koji nije mogao da prisustvuje završnoj večeri četvorodevog festivala u Kulturnom centru u Leskovcu, dobio je, po tradiciji, i vaučer na iznos od 2.000 evra od Filmskog centra iz Beča. 

Druga nagrada za ražiju pripala je Slobodanu Skerliću za film Top je beo vreo, koji je 9. septembra otvorio LIFFE, a treću nagradu osvojio je Roki Bičeku za režiju Razrednog neprijatelja

Žiri kojeg su činili glumica Radmila Živković i reditelji Miloš Miša Radivojević i Stole Popov, dodeli su i dve glumačke nagrade. 

Glumica Anita Mančić dobila je nagradu Zlatni lešnik za najbolju ženski ulogu u filmu Top je bio vreo, a najboljim glumcem proglašen je Igor Samobor za ulogu u filmu Razredni neprijatelj

Ovogodišnji LIFFE održan je pod pokroviteljstvom grada Leskovca i Ministartsva kulture Srbije, kao i uz pomoć mnogih sponzora među kojima su Filmski centar Srbije i Jugoslovenska kinoteka.
 
Izvor: FCS

No comments:

Post a Comment