TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, August 30, 2014

TRAILER ZA "NIČIJE DETE" VUKA RŠUMOVIĆA

Objavljen je trailer za debitanski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića „Ničije dete“, koji će imati svetsku premijeru 4. septembra (dvorana Perla), na Filmskom festivalu u Veneciji (27. avgust - 6. septembar).

„Ničije dete“ će zatvoriti program 29. izdanja čuvene takmičarske selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“ (International Film Critics’ Week), u kojoj će, pored filma Vuka Ršumovića, biti prikazano još 6 debitantskih ostvarenja iz celog sveta. Film će biti prikazan i reprizno 5. septembra, a zatvorena projekcija za novinare i predstavnike filmske industrije biće održana 3. septembra.


 „U filmu Vuka Ršumovića imamo dečaka koji je kao neka vrsta male divlje životinje pronađen u šumama Bosne. Radnja se događa u predratnoj Jugoslaviji i dečak biva odveden u sirotište kako bi se socijalizovao i obrazovao. Izbijanje rata i podela teritorija dramatično će obeležiti njegovu regresiju ka samoći, možda i smrti“, navodi se u najavnom tekstu na sajtu selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“.


U ovom programu, koji sastavljaju odabrani članovi Nacionalne unije filmskih kritičara Italije, Srbija inače nije imala predstavnika skoro 30 godina, odnosno od prvog izdanja „Nedelje međunarodne filmske kritike“, 1984. godine i filma „O pokojniku sve najlepše“ Predraga Antonijevića.


Film „Ničije dete  je baziran na fascinantnoj istinitoj priči o divljem dečaku (u filmu ga igra Denis Murić) koga su sredinom osamdesetih godina prošlog veka lovci pronašli među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd u dom za nezbrinutu decu da se socializuje. Suprotno predviđanjima, dečak, koji nasumično dobija ime Haris, počinje ubrzano da se razvija i sklapa prijateljstva. Počnije rat u Bosni i Hercegovini, a u dom stiže pismo od lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahteva Harisov brzi povratak. Po povratku u Bosnu, Haris nema gde da ode. Dok luta besciljno, nailazi na grupu vojnika koja ga vodi sa sobom. Dobija i pušku i odlazi u borbu...


U filmu igraju deca Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković i glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić, Mihailo Laptošević, Draginja Voganjac, Marija Opsenica, Ljuba Todorović i Bora Nenić.

Scenario i režija - Vuk Ršumović.

Direktor fotografije je Damjan Radovanović kome je ovo takođe prvi igrani film.

Film je realizovan u produkciji Miroslava Mogorovića iz kuće Art & Popcorn iz Beograda.

Vuk Ršumović je rođen 1975. godine u Beogradu. Završio je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Ima veliko iskustvo u radu na televiziji i napisao je više scenarija za kratke filmove, serije, animirane i dokumentarne filmove. Ovo je njegov prvi igrani film. 

NO ONE`S CHILD Official Trailer from SOUL FOOD DISTRIBUTION & SALES on Vimeo.

No comments:

Post a Comment