TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, April 20, 2014

BAJIĆ VS FOLK

Đorđe Bajić je za City Magazine recenzirao drugu sezonu serije FOLK:

Mlađana Zvezdana nastavlja svoj put ka slavi, a on je, kako to već obično biva, posut šljokicama i trnjem. Puno je tu uspona i padova, a tim rečima bi se najbolje mogao opisati i dosadašnji učinak druge sezone.
Na televizijskom programu nema dovoljno kvalitetnih domaćih serija, to je fakat. Kada je početkom 2012. godine prikazana pilot epizoda Folka, izgledalo je da ćemo konačno dobiti jednu relevantnu seriju na aktuelne teme. Danas, sedamnest epizoda kasnije, jasno je da Folk nije u potpunosti ostvario potencijal. Pilot je bio odličan, ali je već u prvoj sezoni počelo razvodnjavanje. Očigledno da je scenarista/reditelj Dušan Milić na raspolaganju imao ograničen budžet i da se to, uz nekoliko scenarističkih nesmotrenosti, odrazilo na koncept i kvalitet. Razvlačenje scena u nedogled i nepotrebni dramaturški rukavci su poznate boljke srpskih serija, pa nisu, nažalost, zaobišle ni Folk.
Nakon ranih radova opisanih u prvih 10 epizoda, Zvezdana Anđelković (Miljana Gavilović) u drugoj sezoni nastavlja svoj uspon. Mlada pevačica sada pliva među krupnim ribama, nadomak je prve lige, na korak do slave. Da bi postigla cilj, ona odbacuje dosadašnjeg menadžera Lepog Lukića (Marko Živić) i potpisuje ugovor sa prevejanim estradnim vukom Ganetom Papagajem (Dragan Bjelogrlić).
Dušan Milić, po svom starom običaju, svako malo ubacuje nove likove – među njima su potencijalno najznačajniji tabloidni mogul Golub (Srđan Todorovć) i privatni detektiv Oki (Goran Radaković). Pošto stalno pristižu novi, a stari likovi i dalje ostaju u seriji, u Folku ove sezone vlada poprilična gužva. Samim tim, narativ je sve razuđeniji, gubi se fokus. Zvezdanina priča napreduje, ali veoma, veoma sporo. Na primer, ono što smo naslućivali već u prvoj epizodi druge sezone, razrešava je tek u šestoj – sve između toga je uglavnom kupovina vremena. Folk ipak nije indijska serija od par hiljada epizoda, radnja bi morala da bude zgusnutija, dinamičnija.
Folk

Takođe, primetna je promena tona. Nakon prilično ozbiljno intoniranog pilota, Folk je već u prvoj sezoni počeo da sve više koketira sa komičnim. U novim epizodama, to je još izraženije. Likovi su sve karikaturalniji, a neki, poput Mikija Ježa (Željko Mitrović), Gage (Miloš Đorđević) ili Saleta (Nebojša Milovanović), čak na samoj ivici groteske. Sa druge strane, u seriji su sve prisutniji mračniji tonovi, predočeni su problemi kao što su narkomanija i estradna prostitucija… Milić je u intervjuima isticao kako mu je cilj da Folk bude opomena i da ga posebno zanima tema ukradenog detinjstva. Ako je to bila glavna ideja, mora se primetiti da komični upliv krnji planiranu angažovanosti.
Sve u svemu: Mane i dileme na stranu, Folk i dalje figurira kao jedna od najzanimljivijih aktuelnih domaćih serija. Ipak, druga sezona je samo za one kojima se dopala i prva. Novi gledaoci nemaju tu šta da traže.

Izvor: City Magazine

No comments:

Post a Comment