TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, February 4, 2014

FIPRESCI nagrade 2014.

Na današnjoj svečanosti u Muzeju kinoteke ovo priznanje koje se tradicionalno dodeljuje na osnovu glasova srpskih filmskih novinara i kritičara uručio je predsednik Fiprescija Borislav Anđelić producentkinji Jeleni Mitrović.

Ističući da je to za celu ekipu "Krugova" velika čast, ona je dodala da je taj film od premijere u januaru 2013. na Sandensu dobio 23 internacionalna i šest-sedam domaćih nagrada.

Nagrada za životno delo dodeljena je, posthumno, Dinku Tucakoviću, reditelju, scenaristi, kritičaru i teoretičaru filma, dugogodišnjem upravniku Muzeja kinoteke, koji je preminuo 19. februara prošle godine.

U sali koja sada nosi njegovo ime nagradu je u ime porodice primio direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, naglasivši da je Tucaković ostavio neizbrisiv trag i dao ogroman doprinos Kinoteci i celoj srpskoj kinematografiji.

Fipresci nagrade dobili su reditelj "Krugova" Srdan Glubović, scenaristi Srđan Koljević i Melina Pota Koljević, kao i glavni glumac Aleksandar Berček i, posthumno, montažer Marko Glušac.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Mira Banjac za ulogu u filmu "Mamaroš" Mome Mrdakovića.

Golubović je izjavio da je ova nagrada važna jer je dodeljuju stručni ljudi. On je zahvalio svim saradnicima "Krugova", a Koljević je takođe istakao značaj kreativnog doprinosa cele ekipe kako bi scenario bio realizovan.

Berček se našalio rekavši kako se nada da će producenti i reditelji sada da navale na njega.

Mira Banjac je izjavila da je počastvovana, a i iznenađena jer je bilo još divnih glumica koje su mogle da dobiju nagradu. Ona je dodala da je radosna što naš film doživljava i lepe trenutke, zahvaljujući trudu Kinoteke, Fiprescija, Filmskog centra Srbije i drugih koji "u ovim posnim vremenima rade na mišiće".

Nagradu za najboljeg direktora fotografije dobio je Radoslav Vladić za kameru u filmu "(S)kidanje" Koste Đorđevića, a iz filma "Falsifikator" Gorana Markovića nagrađeni su kompozitor Zoran Simjanović, kostimograf Ljiljana Petrović i, posthumno, scenograf Veljko Despotović.

Za najbolji strani film u srpskim bioskopima u 2013. godini proglašena je "Ljubav" Mihaela Hanekea. Priznanje Fiprescija primio je direktor distributerke kuće "Megakom film" Igor Stanković.



No comments:

Post a Comment