TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, January 29, 2014

NEMANJIĆI, VIDIMO SE

Blic najavljuje novi projekat Dragana Bjelogrlića, posle uspeha novog "Montevidea".

Sudeći prema uspehu njegovog rediteljskog prvenca, Dragan Bjelogrlić se dobro pokazao kao glavni čovek iza kamere, pa ne čudi što sprema film i seriju o srednjovekovnoj srpskoj dinastiji. Kaže, plan mu je da sve bude urađeno u stilu serije „Igre prestola“ čiji je veliki obožavalac i čiji uspeh želi da dostigne. Svaku epizodu ove epsko-fantastične priče u proseku gleda neverovatnih 14,2 miliona ljudi.

 


 Stojiljković u ulozi Stefana Nemanje zamišlja mladog glumca Viktora Savića, a da zaista može da bira, kao despota Stefana voleo bi da vidi holivudsku zvezdu Krisa Hemsforta.
- Viktor je, po mom mišljenju, najkompletniji, a Hemsfort koji je glumio Tora, sve sa svojih dva metra visine bio bi idealan za ulogu despota Stefana - kaže Stojiljković.
Zanimljivo je da je na projekciji „Montevideo, vidimo se” u Gračanici bio i monah Rastko Lupulović, glumac koji se povukao iz javnog života. Bjela se tada video sa Rastkom, koji bi zaista bio idealan glumac da tumači lik Svetog Save.


- Znam mnogo stvari o srednjovekovnoj Srbiji, ali od ideje do realizacije je veoma dug put - kaže Bjelogrlić.

Glavni saradnici će mu biti autor romana „Konstantinovo raskršće“ Dejan Stojiljković i pisac i scenarista Vladimir Kecmanović.

 
 
- Razgovarali smo sa Bjelom o projektu koji bi rekonstruisao srpsku istoriju. Kecman i ja smo imali dosta susreta do sada na temu Nemanjića, a zajedno već duže pišemo roman o Ivi Andriću. Bjeli se jako dopao moj roman „Duge noći i crne zastave” koji obrađuje period srpske istorije kada se dogodila bitka kod Pirota, tri godine pre boja na Kosovu. Priča o Nemanjićima dešavala bi se mnogo ranije, obuhvatala bi period od 12. do 14. veka, od Stefana Nemanje kao utemeljivača srpske države do despota Stefana koji ju je sačuvao - kaže za „Blic“ Stojiljković.

Takva serija bi imala materijala za tri ili četiri sezone, a prema rečima potencijalnog scenariste, zapravo bi samo po produkciji mogla da liči na „Igru prestola” Džordža Martina.

- Ja sam veliki fan serije „Rim” i volim kada se istorija prikazuje objektivno i surovo. Volim spoj lepog i grubog. Mislim da seriju o Nemanjićima kod nas mogu da rade samo Bjela ili Kusturica. Bjelogrlić je film „Montevideo, vidimo se” uradio kao holivudski spektakl, fenomenalno - kaže uspešni pisac u razgovoru za „Blic“.

Izvor: Blic

No comments:

Post a Comment