TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, January 10, 2014

MONTEVIDEO, VIDIMO SE od 15. januara u bioskopima




Objavljen je do sada najopširniji press release za film MONTEVIDEO, VIDIMO SE. Prenosimo ga u celini.

Naslov: MONTEVIDEO, VIDIMO SE!
Premijera: 15. januar  2014, Sava Centar
Trajanje: 141 min.

Režija: Dragan Bjelogrlić
Scenario: Ranko Božić, Dimitrije Vojnov, Dragan Bjelogrlić
Producent: Dejan Petrović
Direktor fotografije: Goran Volarević
Scenografija: Goran Joksimović, Nemanja Petrović
Montaža: Petar Marković, Svetolik Zajc, Dejan Urošević
Kostim: Dragica Laušević
Šminka: Halid Redžebašić
Muzika: Magnifico
Vizuelni efekti: Nebojša Rogić
Zvuk: Milan Stojanović

ULOGE:
Miloš Biković / Petar Strugar / Armand Assante / Viktor Savić / Elena Martinez / Concha Hidalgo / Branko Đurić / Predrag Vasić /  Nebojša Ilić/ Vojin Ćetković / Aleksandar Radojičić / Ivan Zekić / Nikola Đuričko / Srđan Todorović / Srđan Timarov / Andrija Kuzmanović / Nenad Heraković / Uroš Jovčić / Milan Nikitović / Rade Ćosić / Bojan Krivokapić

Specijalni gosti: Vlastimir Đuza Stojiljković / Dragan Nikolić / Concha Hidalgo



SINOPSIS

Film „Montevideo, vidimo se!“ govori o učešću domaće fudbalske reprezentacije na Prvom zvaničnom svetskom prvenstvu u Montevideu 1930. godine. Inspirisana istinitim događajima, ovo je filmska  priča o istorijskom uspehu domaćeg sporta i nastavak prvog filma koji je opisivao dešavanja koja su prethodila samom Svetskom prvenstvu.

Fudbalska saga iz 1930. godine se nastavlja u glavnom gradu Urugvaja gde se nakon napornog tronedeljnog putovanja preko Atlanskog okeana, prva formirana reprezentacija tadašnje Kraljevine Jugoslavije našla među učesnicama Prvog svetskog prvenstva. Tim iz jedne male balkanske zemlje, kojem su svi davali minimalne šanse za uspeh, žrebanjem je dobio za protivnike glavnog favorita prvenstva, reprezentaciju Brazila.

Predvođeni čvrstim entuzijazmom, vizijom i idejom zajedništva Tirke, Moša, Milutinac, Jakša, i ostali igrači iz tima, zahvaljujući svom talentu, mladošču i istrajnošću ulaze na velika vrata sportske scene.  Vest koja je obišla ceo svet je da je reprezentacija Jugoslavije osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu!

 O FILMU

Priču o najvećim uspehu domaćeg fudbala na Prvom svetskom prvenstvu u Montevideu, 1930. godine, donosi  producentska kuća „Intermedia Network“ čiji je prvi film  „Montevideo, Bog te video“ doživeo veliku gledanost(preko 500 000 gledalaca), bio ovenčan brojnim nagradama na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima, a našao se i među izabranim filmovima iz celog sveta koji su bili prikazani na kineskoj državnoj televiziji.

Ove zime u naše bioskope stiže film „Montevideo, vidimo se!“, sa plejadom poznatih domaćih glumaca i već dobro poznatim junacima Tirketom, Mošom, Milutincem, malim Stanojem,  Božom Dunsterom, Andrejkom, kojima se pridružuje i međunarodna ekipa glumaca. Slavni holivudski glumac Armand Asante, poznat po filmovima „Kraljevi mamba“ i „Američki gangster“,  prihvatio je ulogu u srpskom filmskom ostvarenju kao američki fudbalski menadžer koji  dolazi u Montevideo na prvi Mundijal. 



Muziku za film je komponovao slovenački muzičar Magnifico, čije dve muzičke numere izvodi španska pevačica Luz Kasal, najpoznatija po izvođenu pesme u Almodovarom filmu „Visoke potpetice“ i dobitnica  “Emmy” muzičke nagrade 2012. za životno delo.

Produkcijski veoma raskošan i na nesvakidašnjem nivou za domaće uslove, film „Montevideo, vidimo se!“  je,  ispostaviće se,  prvi film do sada u svetskoj kinematografiji u kojem je obređena tema Prvog  svetskog prvenstva iz vizure jednog nacionalnog tima.  Sniman je na različitim lokacijama u Srbiji, kao i u inostranstvu, na egzotičnim mestima na Tenerifama, glavnom trgu u Trstu i u susednoj Crnoj Gori. 


REDITELJSKA EKSPLIKACIJA

„Montevideo, vidimo se!“ veliki je rediteljski izazov. Posle uspeha prvog filma i rediteljske poetike koja je u njemu formirana, u drugom filmu sam kao prevashodni cilj postavio želju da priča o učešću naše reprezentacije na Svetskom prvenstvu bude samostalno delo koje će moći da se gleda bez predznanja o prvom filmu, odnosno, da gledanje “Montevideo, Bog te video“ ne bude obaveza nove publike, već više dobrodošla dopuna utiska.

Ključni zahvati u pogledu izlaganja likova bili su vezani za njihovo što efikasnije uvođenje u priču, jer samo Prvenstvo donosi dosta uzbudljivih događaja na koje se priča mora fokusirati, a potom, i na stvaranje jasnih melodramskih odnosa i konflikata među likovima koji svoju kulminaciju, odnosno, rešenje doživljavaju u toku sportskog nadmetanja.

Poseban izazov na svim nivoima predstavlja smeštanje priče u Urugvaj. Opredelio sam se da u svom filmu zarobim oduševljenje novim svetom koje su imali moji junaci, među njima je bilo nekih koji nikada pre ovog putovanja nisu videli ni more, a kamoli inostranstvo. U tom cilju sam se postarao da kroz snimanje na lokacijama u Španiji, Italiji i Crnoj Gori zarobim što više nesvakidašnje mediteranske i kolonijalne atmosfere, rekonstruišem lokalne rituale i poigram se sa dosadašnjim prikazima ovih mesta u književnosti i na filmu.

Naročiti izazov otvorilo je pitanje jezika. Opredelio sam se da svi junaci govore svojim jezikom, da nema jezičke uranilovke i konvencionalnosti i iz  toga sam crpio dosta zanimljivih dramaturških i glumačkih rešenja.

Osnovni cilj rediteljskog postupka u prvom „Montevideu“ bio je pitka, blago stilizovana i idealizovana rekonstrukcija našeg lokalnog ambijenta u tridesetim godinama prošlog veka. U filmu „Montevideo, vidimo se!“ pokušavam to isto, samo ne na lokalnom, već na globalnom nivou.

Izvor:  Intermedia Network

No comments:

Post a Comment