TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, December 21, 2013

NAGRAĐENO "NIČIJE DETE"





Debitanski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića „Ničije dete“ dobio je na koprodukcionom marketu „Work in Progress“ u okviru festivala Les Arcs u Francuskoj (14-21. decembar), značajnu podsticajnu nagradu koja se dodeljuje za filmove u fazi postprodukcije.

Ničije dete“ je pobedio u konkurenciji 10 evropskih filmskih projekata. Žiri, kojim je predsedavao direktor Festivala Karlovi Vari, Karel Och, u svom obrazloženju, istakao je "iskrenu i ubedljivu prezentaciju" i "snažno filmsko prisustvo".

Predstavljanju projekta prisustvovalo je 150 producenata, selektora, sales agenata i distributera iz Evrope i sveta, a žiri je jednoglasno doneo svoju odluku.

Film je baziran na fascinantnoj istinitoj priči o divljem dečaku (u filmu ga igra Denis Murić) koga su sredinom osamdesetih godina prošlog veka lovci pronašli među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd da se socializuje. Suprotno predviđanjima, dečak počinje ubrzano da se razvija...

„Ničije dete je dirljiva refleksija o usamljenosti i nevinosti jednog lika u vremenu rata", istakao je Frederik Boaje, umetnički direktor "Les Arc" festivala, ujedno i selektor Tribeca Film Festivala u Njujorku.

U filmu igraju deca Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković i glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić.

Scenario i režija - Vuk Ršumović.

Nagrada podrazumeva postprodukcione usluge u iznosu od 6.000 evra.

„Ničije dete“ je trenutno u fazi montaže, a premijera se očekuje na nekom od poznatih svetskih festivala sledeće godine.

Film se realizuje u produkciji Art & Popcorn iz Beograda, koproducent je Kinorama iz Hrvatske.

Vuk Ršumović je rođen 1975. godine u Beogradu. Završio je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a studirao je takođe i analitičku psihologiju (Beogradski analitički krug i ISAP u Cirihu). Napisao je više scenarija za kratke filmove, serije, animirane i dokumentarne filmove. Takođe radi kao dramaturg u svim značajnijim pozorištima u Srbiji. 

Izvor. Art & Popcorn

No comments:

Post a Comment