TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, December 27, 2013

MALI BUDO na Kustendorfu

Specijalna projekcija debitantskog dugometražnog ostvarenja Danila Bećkovićafilma na Mokroj Gori. Tema filma je odnos velikog grada i pridošlica koje u njemu traže mesto

SUDAR crnogorske i beogradske sredine i njihovih mentaliteta, bekstvo od krvne osvete, noćni život srpske prestonice, samo su neke od tema filma „Mali Budo“, debitantskog dugometražnog ostvarenja Danila Bećkovića, koje će na predstojećem festivalu „Kustendorf 2014“ imati specijalnu projekciju.

- „Mali Budo“ je moguće najkraće definisati kao komediju. Ima tu i drugih žanrova, ali svi oni su u službi smeha - objašnjava za „Novosti“ Bećković, koji je sa Dimitrijem Vojnovim napisao i scenario za film.
Glavni junak Budo (igra ga Petar Strugar) na meti je krvne osvete lokalnog moćnika, kome je Budov otac, hirurg, usmrtio sina jedinca. U pokušaju da ga spase, otac ga šalje u Beograd.
- Odnos pridošlice i velikog grada je stara tema. Beograd živi kao i svaka druga metropola, ljudi dolaze i u njemu traže svoje mesto. Crnogorci nemaju veći i važniji grad od Beograda, ali koliko on nudi pridošlicama, toliko i oni njemu vraćaju dug - kaže autor.
 Za svoj debitantski film, Bećković je okupio impresivnu glumačku ekipu koju, pored mlade zvezde Petra Strugara, čine i Petar Božović, Sergej Trifunović, Tihomir Stanić, Slobodan Ćustić, Tanasije Uzunović, Hristina Popović, Aleksandra Janković. Kako je u tome uspeo?
- Ekipa je nastala delom kao rezultat poznanstva i prijateljstva, delom kao reakcija na scenario. Kao debitantu, njihova podrška i iskustvo su mi bili dragoceni da napravimo film kojim ćemo biti zadovoljni.
Njegov debitantski film prvobitno je zamišljen kao kratkometražno ostvarenje, za koje su Vojnov i on pre četiri godine napisali scenario. Ali, kada je snimanje počelo, autorska ekipa, prezadovoljna snimljenim materijalom, odlučila je da „Mali Budo“ preraste u celovečernji film. Publika na „Kustendorfu“ prva će videti ovaj „prelaz“, a za sada još nema datuma beogradske premijere.


BEKSTVO BUDUĆI i sam pridošlica iz Crne Gore „na privremenom radu“ u Beogradu, pitamo Bećkovića koji su delovi njegove biografije završili na filmu.
- Autobiografsko je samo bekstvo od krvne osvete - šali se mladi reditelj.
 
Izvor: Novosti

No comments:

Post a Comment