TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, December 5, 2013

KRISTALNE PRIZME 2011-2013



Najveći pobednik trijenalnih Kristalnih prizmi je Srdan Golubović čiji su KRUGOVI osvojili osvojili glavne nagrade (najbolji film, režija i glavni glumac - Aleksandar Berček) a kao producent je nagrađen za najboljeg reditelja-debitanta Maju Miloš čiji je film KLIP proizvela njegova kuća Baš Čelik. Veliki srpski montažer Marko Glušac je posthumno nagrađen za montažu NEPRIJATELJA a Golubović mu je posvetio svoju nagradu pošto su sarađivali na filmu KRUGOVI

Pored Berčeka za KRUGOVE nagrađeni su Mira Banjac za glavnu žensku ulogu u MAMAROŠu, Nada Šargin za epizodnu žensku ulogu u PRAKTIČNOM VODIČU KROZ BEOGRAD a Uliks Fehmiu za epizodnu mušku u USTANIČKOJ ULICI.
 
Za muziku nagrađen je Vlatko Stefanovski, kompozitor filma KAD SVANE DAN Gorana Paskaljevića. Paskaljevićev film je nagrađen i za kostim i scenografiju koje su radili Marina Vukasović-Medenica i Milenko Jeremić.

Kristalnu prizmu za najbolju fotografiju osvojio je Radoslav Vladić za film KAKO SU ME UKRALI NEMCI. Miroslav Momčilović je osvojio nagradu za scenario a našao se i na sceni kako bi dodelio Prizmu za doprinos kinematografiji svom profesoru Gordanu Mihiću.

Za animirani film nagrađeni su berlinski laureati Nikola Majdak mlađi i Ana Nedeljković za film RABBITLAND dok je za dugometražni dokumentarni nagrađen Darko Bajić za film O GRINGO. Primajući nagradu, Bajić je pozvao na jedinstvo među filmskim radnicima.

Velimir Bata Živojinović dobio je nagradu za životno delo i obratio se prisutnima preko video snimka a nagradu je primila njegova supruga.

PARADA Srđana Dragojevića nije dobila nijednu nagradu, a ekipa tog filma je još pre nekog vremena objavila da će bojkotovati ovu manifestaciju.

Izvor: Očevici



No comments:

Post a Comment