TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, November 13, 2013

LUČIĆ, MATIĆ I POPOVIĆ KANDIDATI ZA DIREKTORA FCS-a

Na konkurs za direktora Filmskog centra Srbije (FCS) prijavila su se tri kandidata, utvrđeno je 13. novembra na sednici Upravnog odbora (UO) te institucije kulture.

To su sadašnji v. d. direktora Milan Lučić, reditelj i producent Gordan Matić i reditelj i producent Marko Popović.

Lučić se kao višegodišnji direktor Doma omladine bavio uređivanjem filmskog programa te ustanove. Matić je široj publici najpoznatiji kao autor filma "Zlatna levica - priča o Radivoju Koraću", a Popović kao jedan od osnivača festivala "Slobodna zona".

Na sednici UO je, uz stručnu pomoć advokata, konstatovano da sva trojica ispunjavaju formalne uslove konkursa.

Dogovoreno je da će kandidati biti pozvani tek 3. decembra da obrazlože svoje predloge programa rada FCS-a za naredne četiri godine, koliko traje mandat direktora. Predsednik UO Dejan Karaklajić obrazložio je to željom da se u međuvremenu kompletira članstvo UO.

Naime, član UO Zoran Cvetanović je podneo ostavku da ne bi bio u sukobu interesa, jer se kao vlasnik bioskopa "Roda" prijavio na konkurs FCS-a za stimulaciju tehničke baze domaće kinematografije. Novog člana UO treba da imenuje Vlada Srbije.

Na dnevnom redu bio je i razgovor o strateškim planovima FCS-a, na osnovu predloga članice UO Nade Popović Perišić. Kako ona iz zdravstvenih razloga nije mogla da prisustvuje sednici, njen dopis je pročitao Karaklajić.

U obimnom predlogu strategije ona ističe da nije reč o kritici dosadašnjeg rada FCS-a, već o tezama čiji je cilj razvoj te institucije u pravcu kompletnog servisa za domaće filmske stvaraoce i sve grane kinematografije.

Popović Perišić smatra da je potreban i novi zakon i to pod nazivom Zakon o audio-vizuelnim delatnostima, jer je taj termin u današnje vreme adekvatniji nego pojam kinematografija.

Opširnije ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=11&dd=13&nav_id=777122


Karaklajić je ocenio da su predlozi dobri i da UO treba da stvara "politiku kuće", a da je FCS konkretno definiše i sprovodi.

No comments:

Post a Comment