TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, November 11, 2013

FCS OBJAVIO NARACIJU U IGRANOM FILMU DEJVIDA BORDVELA

Jedan od najznačajnijih domaćih izdavačkih poduhvata u poslednje vreme je svakako studija američkog profesora filma, teoretičara i kritičara Dejvida Bordvela „Naracija u igranom filmu“. Ovo kapitalno delo skoro tri decenije nakon objavljivanja u Americi napokon je dostupno i na srpskom jeziku.

Izdavač Filmski centar Srbije, zahvaljujući uredniku Miroljubu Stojanoviću i sjajnom prevodu Slavice Miletić, objavio je izdanje koje potpuno odgovara američkom.


- “Naracija u igranom filmu” Dejvida Bordvela i danas je zapanjujuće aktuelna i teorijski, u domenu naratologije, neprevaziđena knjiga. Eruditska, obogaćena sa nekoliko stotina frejmova filmova koji su predmet Bordvelove analize, pisana razumljivim jezikom i stilom, “Naracija” je postala ne samo najznačajnija naratološka knjiga, no i svojevrsni udžbenik koji je gotovo neophodan svima koji analizi filma pristupaju na nešto ozbiljnijim osnovama. Fascinatno poznavanje istorije filma, brisanje razlike u značaju između starih i novih filmova, korišćenje teorijskih iskustava drugih teoretičara i teorijskih pravaca čine je jednostavno neponovljivom. Značaj ove knjige, između ostalog, ogleda se u tome što ona podjednako može biti korisno štivo na studijama književnosti - kaže Miroljub Stojanović, urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije.

Više ovde: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/418958/Kapitalno-izdanje-za-filmofile-i-studente

No comments:

Post a Comment