TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, November 18, 2013

BLIC: RETROSPEKTUIVA ČETNIKA NA FILMU I TELEVIZIJI

Zahvaljujući seriji “Ravna gora”, koja se prikazuje nedeljom na RTS-u, ponovo ćemo gledati četnike. Doskora su sinonim za njih na filmu i TV bili Bulajevićevi zadrigli, pijani i prljavi likovi. Četnik je bio čak i slavni Orson Vels, a pisac Siniša Pavić za “TV magazin” tvrdi da su njegovi Kalabić i Draža u “Poslednjem činu” istorijski najverodostojnije prikazani.

O Nebojši Glogovcu kao idealnom Draži Mihailoviću se uveliko priča iako se on još nije pojavio sa kokardom i bradom u seriji “Ravna gora”. Zato nije naodmet da se prisetimo dosadašnjih filmskih četnika i glumaca koje su proslavile ove uloge.


- Prvo što mi pada na pamet jesu uloge Milana Puzića i Zorana Rankića, pre svega jer je dobro napisana drama u kojoj su ova dva glumca ostvarila odlične uloge, a posebno je upečatljiv Puzić kao Draža. Ostaje da vidimo da li će u narednom periodu biti predstavljen drugačiji prototip četnika - kaže Branka Otašević, poznata televizijka kritičarka. Serija “Poslednji čin” iz 1981. godine ima četiri epizode, a proslavila je glumce Zorana Rankića u ulozi Nikole Kalabića i Milana Puzića u ulozi Draže Mihailovića.

- Uloga Kalabića je možda bila upečatljivija jer je bila tekstualno vrlo zahvalna. Prvobitno je Kalabića trebalo da igra Bata Živojinović, pa se on povredio na snimanju nekog filma i nije mogao da jaše konja, što je predviđala ova uloga, zatim je sve spalo na Gidru koji je imao nekakav eksces na snimanju koji nije mogao da se toleriše i onda je uleteo Rankić kao treće rešenje, što se pokazalo da je reditelj Sava Mrmak napravio pun pogodak - priseća se Siniša Pavić, scenarista ove poznate serije. Što se tiče Milana Puzića, on je, ističe Pavić, imao jako nezahvalnu ulogu.

Tekst u celini možete pročitati ovde: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/420514/Cetnici-na-filmu-i-televiziji-Od-prljavih-negativaca-do-romansiranog-cice-Glogovca

No comments:

Post a Comment