TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, October 30, 2013

VUK DRAŠKOVIĆ PREDVIĐA DA ĆE SERIJA RAVNA GORA IZAZVATI DUGOTRAJNI ZEMLJOTRES


Nakon minuta ćutanja i odate počasti Aleksandru Tijaniću, u bioskopu Roda u utorak je pretpremijerno prikazana prva epizoda serije “Ravna gora”, koja na RTS počinje da se emituje 10. novembra.

Ogromnim aplauzom okupljeni, među kojima nije bio Dragan Bjelogrlić koji igra Tita, ali jesu Nebojša Glogovac (Draža Mihailović), Lazar Ristovski, Matija Bećković, kao i predstavnici bivše vlasti, Dragan Šutanovac i Dušan Petrović, pozdravili su scenaristu i reditelja Radoša Bajića.

Priča o napadu nacističke Nemačke, slomu Kraljevine Jugoslavije, ali i bratoubilačkom ratu koji je usledio, izazvaće, veruje Vuk Drašković, politički i moralni zemljotres u Srbiji i regionu.

- Dugo će taj zemljotres da traje, ali će doprineti slaganju tla i postavljanju svega tamo gde mu je mesto - kaže Drašković koji je pročitao scenario svih deset epizoda. - Serija je snimljena držeći se istine. Nije ni crna ni bela, nego poštena, i to će biti najveći razlog napada koji su već počeli od strane onih koji žigošu knjige, a da ih ne pročitaju, filmove i serije, a da ih ne pogledaju.

Jedan od naših najznačajnijih dramskih pisaca, Dušan Kovačević, primećuje da je “Ravna gora” u produkcijskom smislu na svetskom nivou.

- Posle današnje epizode mogu reći da je ovo jedan od najvećih uspeha beogradske televizije i Radoša Bajića. Što se tiče suštine, serija je još značajnija. Prvi put posle 70 godina priča se priča koja je morala biti ispričana odavno. Naš narod će sa ovom serijom krenuti u osnovnu školu da uči prve i istinite časove istorije - kaže Kovačević.

Opširnije ovde: http://novosti.rs/vesti/spektakl.147.html:461251-Vuk-Draskovic-Ravna-gora-ce-doneti-zemljotres

No comments:

Post a Comment