TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, October 5, 2013

KOMPOZITOR SVETISLAV BOŽIĆ O SVOJOJ MUZICI ZA FILM PUT RUŽAMA POSUT

JEDAN od najznačajnijih srpskih kompozitora, Svetislav Božić, autor je više od 200 solističkih, kamernih, horskih, orkestarskih, vokalno-instrumentalnih dela. Njegova muzika se izvodi na najpoznatijim scenama u zemlji i inostranstvu, u pratnji poznatih orkestara, poput Oksfordske filomuzike ili Kapele Sankt Peterburga. Božićeve kompozicije inspirisane su nacionalnom, književnom, duhovnom i religijskom tradicijom srpskog naroda. Poseban, a možda i najpoznatiji deo njegovog opusa čine melodije na čuvene stihove Milutina Bojića, Miodraga Pavlovića, Jovana Dučića, Vaska Pope, Matije Bećkovića.

Božićeva kompozicija "Serbija", nastala početkom devedesetih, na stihove Miloša Crnjanskog, "oživela" je ponovo zahvaljujući igrano-dokumentarnom filmu Marka Novakovića "Put ružama posut", u priči o tragičnoj sudbini princeze Olivere.

- Po snažnom poetskom aranžmanu Crnjanskog, po dubokoj melanholiji, odgovornosti, kompozicija "Serbija" uklapa se u svaku radnju - kaže Božić u razgovoru za "Novosti". - I priča iz filma "Put ružama posut" je aktuelna i ovaj vek nije mnogo drugačiji od onoga u kojem je živela Olivera. Sudbina pojedinca je ista. Vekovi nisu promenili borbu koja se vodi u čoveku, ona je večna. Crnjanski je osećao vrlo dobro šta se dešava sa njegovim narodom. Sudbina seoba, odlazaka i povrataka veoma je prisutna, ne samo u "Serbiji", već u životu svakog velikog umetnika koji ima naše poreklo i našu krv i koji oseća tu dramu.

Više ovde: http://novosti.rs/vesti/kultura.71.html:457413-Nasusni-duhovni-darovi

No comments:

Post a Comment