TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, September 28, 2013

VEČERAS U SAVA CENTRU PREMIJERA FILMA PUT RUŽAMA POSUT

Dokumentarno-igrani film "Put ružama posut", o životnom putu princeze Olivere Lazarević, po scenariju Olivere Šaranović u režiji Marka Novakovića, biće premijerno prikazan večeras u "Sava centru".

Srednjemetražni film (54 minuta) realizovan je u produkciji Fonda "Princeza Olivera", na osnovu monografije Šaranovićeve o sudbini srpske srednjovekovne princeze Olivere (1373-1444). 

Kćer kneza Lazara i kneginje Milice je nakon Kosovske bitke morala, kao zalog za mir, da postane jedna od supruga sultana Bajazita. Naslov filma potiče od priče da ju je narod prilikom odlaska iz rodnog Kruševca ispratio bacajući pred nju latice ruža.
 
Ona je uspela da se dostojanstveno izbori sa nedaćama koje joj je život na turskom dvoru doneo, neprestano pomažući svome narodu i otadžbini. Gledaoce kroz dokumentarni deo vodi narator Milan Caci Mihailović.

Glavni lik igra Vesna Stanojević, a u mladim danima Aleksandra Manasijević, kneginju Milicu - Tanja Bošković, despota Stefana - Dragan Mićanović i Ljubomir Bulajić, sultana Bajazita Prvog - Ivan Jevtović, Jelu Balšić - Aleksandra Nikolić.
 
"Put ružama posut" prikazivaće se posle premijere i na redovnom repertoaru i na organizovanim projekcijama za škole, u distribuciji "Delius filma".

Izvor:  http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/408407/Premijera-filma-o-princezi-Oliveri-veceras-u-Sava-centru

No comments:

Post a Comment