TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, September 12, 2013

U BEOGRADU U 87. GODINI PREMINUO NIKOLA RADOŠEVIĆ

U Beogradu je juče u 87. godini preminuo Nikola Radošević, jedan od doajena jugoslovenske i srpske fotografije i filmske umetnosti 20. veka, saopštilo je u danas Udruženje samostalnih umetnika fotografije Srbije (USUF).

Nikola Radošević rođen je u Beogradu 1926. godine, a ceo njegov životni i radni vek, do poslednjeg dana, bio je vezan za fotografiju, filmsko stvaralaštvo i umetnost.

Studije fotografije završio je u Parizu, osnivač je i prvi potpredsednik Svetske asocijacije fotografskih umetnika, Svetskog saveta profesionalnih fotografa i Evropske asocijacije profesionalnih fotografa (FEPP).

Jedan je od osnivača Udruženje samostalnih umetnika fotografije Srbije (USUF) i Internacionalne asocijacije vizuelne umetnosti - IVAS.

Autor je i producent igranog filma “Atomska bajka” i nekoliko destina dokumentarnih filmova, među kojima su mnogi bili pionirski poduhvati u domaćoj filmskoj umetnosti početkom pedesetih godina prošlog veka.

Nosilac je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, između ostalih i prestižne medalje u oblasti fotografije Nisefor Nieps (Nicephore Niepce) kao pobednik izložbe “Tri kontineta”, te zlatnih i srebrnih medalja koje su mu dodelile asocijacije umetničkih fotografa Nemačke, Holandije, Engleske, Kine, Izraela i Sjedinjenim Američkih Država (SAD).

Dobitnik je “Zlatnog beočuga” Kulturno-prosvetne zajednice Beograda i brojnih drugih odlikovanja.

Posebno priznanje dobio je od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Peresa de Kueljara za organizaciju međunarodne izložbe “Mir i opstanak čoveka na planeti Zemlji”, koju je nastavio da promoviše i kroz umetnički projekat BRIKS, objedinjujući vrhunske autore umetnike fotografije iz Srbije, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

Bio je predsednik USUF-a, predsednik Društva- srpsko-kineskog prijateljstva, generalni sekretar Udruženja “Nikola Tesla”, urednik prvog časopisa “Tesla” i brojnih stručnih časopisa, publikacija i monografija.

Autor je portreta svetski poznatih ličnosti iz oblasti književnosti i umetnosti, kao i 100 portreta srpskih pisaca od 1950. do 2010. godine.

Jedan od značajnijih detalja u biografiji Nikole Radoševića je poduhvat iz 1942. godine, kad je kao 16-ogišnjak u sali valjevskog bioskopa “Central”, prepunoj nemačkih oficira, pustio film “Veliki diktator” Čarlija Čaplina i izazvao bes oficira Vermahta, zbog čega je završio u logoru. Po tom događaju je 2012. u Nemačkoj snimljen film “Great” (“Veliki”)

Više ovde: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/404931/Preminuo-doajen-jugoslovenske-i-srpske-fotografije-i-filmske-umetnosti-Nikola-Radosevic

No comments:

Post a Comment