TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, September 6, 2013

RTS NAJAVIO POČETAK SNIMANJA SERIJE ALEKSANDAR

U okviru proslave obeležavanja stote godišnjice početka Prvog svetskog rata, RTS je, na predlog generalnog direktora Aleksandra Tijanića, među najznačajnije projekte uvrstio i pripreme i snimanje prvog dela igrane serije "Aleksandar" - o kralju Aleksandru I Karađorđeviću, čija je radnja smeštena u vreme Velikog rata.

Pre četiri godine, Kulturno-obrazovni program je naručio tekst od Radoslava Laleta Pavlovića, pisca uspele serije "Moj rođak sa sela", tada stalno zaposlenog urednika u Redakciji igranog i serijskog programa. Pavlović se prihvatio dobijenog zadatka i, pripremajući se za pisanje, obišao desetak gradova Turske, Grčke, Albanije, kao i dokumentacione centre, arhive i lokacije vezane za život i rad kralja Aleksandra.
U pripreme, RTS je uložio više od 12 hiljada evra. Dogovoreno je da prvi deo serijala, koji govori o njegovoj ulozi u Prvom svetskom ratu, ima osam epizoda.

Autor Radoslav Pavlović predao je tekst za šest epizoda, i prema oceni recenzenata i glavnog urednika KOP-a, reč je o kvalitetnom tekstu koji osvetljava istorijski nepravedno zatamnjenu ličnost kralja koji je bitno uticao na događaje u Prvom svetskom ratu, ali i stvaranje Kraljevine Jugoslavije. Posle prošlogodišnjih izbora, Pavlović je prihvatio posao savetnika predsednika Republike i rad na budućim nastavcima za sada je, kako saznajemo, privremeno zaustavljen.

Kolegijum RTS-a ocenio je da je tekst odlična osnova za šest uvodnih epizoda serije o kralju Aleksandru, i Redakcija Kulturno-obrazovnog programa otpočela je sa pripremama za početak snimanja. Očekuje se da prva klapa padne sredinom oktobra.

Serija će biti prikazana tokom sledeće godine. Očekuje se angažovanje najboljih srpskih glumaca, formiranje ekipe, izbor reditelja i glumca koji će igrati Aleksandra Karađorđevića. Glavni i odgovorni urednik KOP-a Miodrag Zupanc kaže:

"Nedostatak novca, za koji se nadam da je privremen, samo je privremeno zaustavio pripremu za snimanje serije o kralju Aleksandru. Na čekanju je i odličan rukopis Gordana Mihića 'Ognjište', mamutska serija od 70 epizoda koju ćemo snimati tri ili četiri godine i koja prati istoriju jedne srpske porodice od sredine 19. do početka 20. veka. Uz dve savremene serije koje ćemo snimati sledeće godine, mislimo da ćemo ispuniti očekivanja publike koja veoma ceni i rado prati naš serijski program.

Nema potrebe da naglašavam da su u poslednjih desetak godina domaće serije bile gledanije od svih oblika rijaliti programa. Pre dve godine tako smo postavili i evropski rekord kada je gledanost jedne TV serije u pitanju, serijal 'Ranjeni orao' pratilo je 74 odsto od ukupnog broja gledalaca. Čvrsto verujem da ćemo rešavanjem problema finansiranja realizovati i ostale tekstove domaćih serija, koje su u našoj redakciji spremne za realizaciju", kaže Zupanc.

Više ovde:  http://www.rts.rs/page/rts/sr/rts+predstavlja/story/209/Serijski+program/1390814/Kralj+Aleksandar+Kara%C4%91or%C4%91evi%C4%87+na+RTS-u.html

No comments:

Post a Comment