TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, September 27, 2013

REBALANSOM BUDŽETA OBEZBEĐENO 120 MILIONA DOLARA ZA FCS

Filmskom centru Srbije, uprkos teškom početku godine, rebalansom budžeta obezbeđeno je 120.000.000 dinara, koji stižu iz državne kase i namenjeni su sprovođenju konkursa za podsticanje kinematografske delatnosti u 2013, rečeno je na u petak održanoj konferenciji za novinare.

 Po rečima v. d. direktora Milana Lučića, i predsednika UO Dejana Karaklajića, FCS je nakon detaljne analize prilika u domaćoj kinematografiji, 27. septembra objavio tri javna konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji: za završetak produkcije filma, proizvodnju manjinskih koprodukcija, i za stimulaciju kvaliteta, gledanosti, distribucije i razvoja tehničke baze-bioskopa. Prva dva konkursa raspisana su da bi se pomoglo projektima koji su u prethodnom periodu započeti, a zbog nedostatka sredstava došli su u fazu da ne mogu biti završeni, ili su preuzeli međunarodne obaveze koje zbog neraspisivanja konkursa u prvom delu godine nisu mogli da ispune. Treći konkurs predstavlja novitet kod nas i prvi put se primenjuje, iako ovakva praksa odavno postoji u mnogim evropskim zemljama. Njen cilj je da se stimulišu oni autori, producenti, distributeri i biskopi koji su prethodnih godina svojim ostvarenjima i radom afirmisali domaći film za nove projekte.

- Upravo radimo popis svih bioskopa u Srbiji, imajući u vidu njihov sve teži položaj i ekonomske isplativosti prikazivanja domaćeg filma - rekao je Lučić.
- FCS se prvi put uključuje u rešavanje tih problema i stvara preduslove za pokretanje projekta digitalizacije bioskopa u Srbiji, sličan onome koji je u Hrvatskoj već u toku. U tom smislu je i Upravni odbor FCS-a, kao prioritet u odabiru projekata, utvrdio upravo kriterijum bioskopskih filmova i onih aktivnosti koji će tu tendenciju pospešiti.

Kada je reč o celokupnoj finansijskoj situaciji, FCS pored novca predviđenog rebalansom državnog budžeta ima i sredstva koja su po Zakonu o kinematografiji stigla od RRA i RATEL. Kako RTS svoju zakonsku obavezu i dalje ne ispunjava, FCS je pokrenuo postupak potraživanja.

FCS je medijima predstavio i program međunarodnih aktivnosti - Nedelju srpskog filma u Izraelu od 6. do 22. oktobra, na kojoj će biti prikazana ostvarenja "Krugovi", "Kad svane dan" (na fotografiji), "Ljubav i drugi zločini", "Montevideo, Bog te video", dokumentarac "Drugi susret"..., a manifestaciji će prisustvovati Nebojša Glogovac i Anica Dobra. Dejan Karaklajić najavio je i konstituisanje festivala nacionalnog filma, i to odlukom UO FCS. Razlog tome je, kako je objasnio, što nemamo nijednu manifestaciju na kojoj bi svi autori koji su dobili finansijsku podršku države, morali i da prikažu svoje filmove.

Izvor:  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:456170-Filmskom-centru-Srbije-jos-120-miliona-dinara

No comments:

Post a Comment