TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, September 30, 2013

POČELO SNIMANJE IGRANO-DOKUMENTARNOG FILMA BOG JUNAČKU DUŠU DA IM PROSTI

U Tršiću je počelo snimanje igrano-dokumentarnog filma, sa istorijskom tematikom - period od objave rata Austrougarske Srbiji i prelaska njenih trupa preko Drine nedaleko od Loznice 1914. godine.

Povod je obeležavanje 100 godina od Cerske i Gučevske bitke naredne godine, a film je okupio ljude koji žive u Loznici ili su poreklom iz tih krajeva.

Igrano-dokumentarni film "Bog junačku dušu da im prosti" je istinita priča o lozničkom odredu koji je prota Jovan M. Bošković kao učesnik te bitke, zapisao u svom ratnom dnevniku.

Glumac Marko Janjić kroz ulogu prote podsetiće na teške trenutke kroz koje su prolazili ne samo vojnici nego i civilno stanovništvo Jadarskog kraja u vreme početka Prvog svetskog rata.

Marko Janjić kaže da je prota bio i ratnik. "On nosi hercegovačka odlikovanja, učestvovao je u Prvom svetskom ratu, u balkanskim ratovima, nosio je orden za hrabrost koji mu je da o kealj Nikola", kaže Janjić.

Film je okupio ekipu ljudi koji žive u Loznici ili potiču sa ovih prostora i mlade glumce koji su potekli iz lozničkog pozorišta.

Glumac Aleksandar Gligorić kaže da je to fantastična priča i da ga je to privuklo da učestvuje u projektu.

Tekst po kome se radi film napisao je Radovan Simić. "Biće tu i arhivskih snimaka i fotografija, tako da ćemo neke događaje i rekonstruisati", kaže Zoran Grujić, scenarista i reditelj filma.

Projekat je podržao i grad Loznica, a premijera filma očekuje se sredinom 2014. godine u Loznici.

Izvor: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/Kultura/1405389/Ratni+dnevnik+lozničkog+prote+na+filmu.html

No comments:

Post a Comment