TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, September 23, 2013

OMAŽ MIRKU KOVAČU U DKSG

Omaž jednom od najboljih pisaca nekadašnje Jugoslavije Mirku Kovaču biće priređen u četvrtak 26. septembra u Maloj sali Doma kulture Studentski grad u Beogradu, sa početkom u 20 časova.

Omaž čuvenom piscu, koji je preminuo krajem avgusta u Rovinju, biće priređen uz emitovanje emisija iz bogatog fonda Redakcije za istoriografiju RTS-a, među kojima će biti emisija iz ciklusa Radio-televizije Beograd “Ostavština za budućnost”, kao i kratka emisija iz serijala “Jedan čovek jedna pesma”, u kojoj Kovač govori o Tinu Ujeviću.

Uvodnu reč pre emitovanja daće Kovačev kolega i prijatelj Filip David.

Ostavština za budućnost

U razgovoru s Milivojem Begenišićem poznati pisac govori o prelomnim događajima tokom detinjstva, oslobođenja i 1948. godine, o tome da je relativno malo čitao, o svom omiljenom piscu Ivi Andriću. Njegova prva knjiga "Gubilište" izazvala je pravu hajku, čak i treća knjiga "Rane luke Meštrovića", za koju je dobio nagradu Milovan Glišić, nije bolje prošla u vladajućim strukturama koje su tražile da se knjiga spali, a nagrada vrati. Delove iz romana Uvod u drugi život govori Milan Pleština. O Mirku Kovaču govore književnici Filip David i Radoslav Bratić.

Učestvuju: Mirko Kovač, Filip David, Radoslav Bratić, Milivoje Begenišić

Scenario: Mina Stanojević, Milivoje Begenišić, reditelj Mina Stanojević, urednik Milivoje Begenišić.

Premijerno emitovano 3.3.1991.

Jedan čovek jedna pesma.

Mirko Kovač priča da je kao đak pročitao knjigu pesama "Lelek sebra" Tina Ujevića, kasnije čitao sve njegove knjige, znao napamet “Kolajnu” i želeo da se upozna s pesnikom. Glumac Petar Kralj recituje pesmu “Fišharmonika”. Učestvuju: Mirko Kovač, Petar Kralj. Autor: Lika Lukić

Proizvedeno 1984, redakcija programa iz kulture, urednik Zora Korać.

Više ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=272&yyyy=2013&mm=09&dd=23&nav_id=756976

No comments:

Post a Comment