TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, September 19, 2013

NASTAVLJA SE REVIJA BIOSKOPSKOG DOKUMENTARNOG FILMA U KRUŠEVCU

Otključavanje Doma vojske, koje se tokom predhodnog vikenda odigralo u Kruševcu, privuklo je veliki broj ljudi različitih generacija. Oni stariji su se pojavili kako bi probudili duh vremena i prisetili se kako je tu nekada bilo na brojnim manifestacijama koje su se u ovom prostoru održavale. Mlađu ekipu privukla je mogućnost da kroče u ovaj objekat, koji je godinama bio zakatančen. Pozitivni utisci publike i sve pohvale za mlade koji su se setili da ovaj prostor iskoriste za kulturna dešavanja odjeknule su nakon izložbe i filmskih ostvarenja prikazanih ovom prilikom.

Nakon filmova „Drugi susret“ Željka Mirkovića i „Jedna žena jedan vek„ Želimira Žilnika ovog vikenda senastavlja serija domaćih dokumenatraca nastalih tokom protekle dve godine.
U petak 20. septembra, publika će imati priliku da pogleda ostvarenje Sonje Blagojević „Kosma“: Radijska mreža KOSMA je jedina veza između izolovanih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji. Zvuk radio-emisija putuje preko opustelih predela i napuštenih kuća probijajući barijere nepremostive za njihove slušaoce. Nestanci struje i vode, strah, nadletanje helikoptera, napadi i protesti upleteni u jednostavne ljudske želje, ambicije i postupke u prostorima bogate, žive i prisutne istorije i viševekovne tradicije. Radio-programi koji glasom i muzikom svedoče o svakodnevici, ljudskim vezama, važnim događajima i prisustvu nade.

Subota je rezervisana za dokumentarni film Mladena Kovačevića „Unplugged“, koji predstavlja egzistencijalističku alegoriju o duvanju u lišće, koja leluja između najprimitivnijeg instrumenta i najuniverzalnijeg eskepizma kroz muziku. Upoznajte Josipa, amatera pronalazača koji se namerio da dešifruje veštinu sviranja na lišću, i poslednje svirače na lišću – Veru, privatnu detektivku u penziji, i Peru, seljaka sveznalicu – oboje u jeseni svojih života, uvek u potrazi za svežim zelenim listovima. Muzika je retko kada ovoliko „offbeat“.

U nedelju 22. septembra, biće prikazan film „Biba struja”, Dušana Čavića i Dušana Šaponje, autora serijala Ciklotron i Marka žvaka (Tv B92). Ovo ostvarenje govori o Slaviši Pajkiću - čoveku koji svojim rukama može da isprži viršlu. Zahvaljujući fenomenu koji je otkrio još kao tinejdžer, Slaviša je ceo svoj život posvetio električnoj struji sa kojom se druži i dan danas. Njegov organizam je otporan na struju i Slaviša kontroliše jačinu struje koju ispušta njegovo telo.U pokušaju da obori i treći Ginisov rekord „Biba Struja“ se suočava sa nepremostivom preprekom, slabljenjem moći zbog starenja njegovog organizma. Kako će gubitak ovog fenomena uticati na njegov porodični i društveni status, da li će naučnici uspeti u potpunosti da objasne ovaj fenomen, pokušali su da otkriju autori filma u dokumentarcu o čoveku kome nisu dozvolili da sedne na električnu stolicu.

Poslednjeg vikenda septembra na letnjoj pozornici Doma vojske očekuje nas velika završnica, koja će, u cilju podsticanja kruševačke filmske scene, biti posvećena lokalnom stvaralaštvu i lokalnim autorima.

Više ovde: http://www.filmske-radosti.com/novo/Vesti/Vreme-je-za-dokumentarni-film

No comments:

Post a Comment