TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, September 19, 2013

LUKASOVI ZVEZDANI RATOVI I PARTIZANSKA ESKADRILA HASJRUDINA KRVAVCA SU ISTI FILM???

Na prvi pogled, ostvarenja Zvezdani ratovi i Partizanska eskadrila nemaju mnogo zajedničkog. Jedno je holivudski začetnik priče o „sili“, a drugo kultni film jugoslovenske kinematografije.

Međutim, na internet stranici Skelter helter pojavila se zanimljiva analiza u kojoj se dokazuje da sličnosti i te kako ima!

Priče, kada se malo zagrebe površina, veoma liče, slični su i brojni likovi, najpre Luk Skajvoker i Dalibor, kao i Dart Vejder i Klauberg.

„Kada sam bio dete, moja dva omiljena filma bila su Zvezdani ratovi i Partizanska eskadrila. Trebalo mi je više decenija da shvatim da sam gledao isti film!“, započinje svoje objašnjenje autor i ističe da je sve počelo kada je posle 30 godina ponovo pogledao Eskadrilu.

„U međuvremenu, svet je postao mnogo složeniji, stari idoli su pali, došlo je do digitalizacije kinematografije, ali i dalje, film je zadržao taj stari miris i mogao sam oživeti stara vremena.“

Iznenada, nastavlja autor priču o svom otkrovenju, shvatio je da dva spomenuta filma imaju više toga zajedničkog od činjenice da su privukla pažnju jugoslovenske dece koja su odrastala tokom osamdesetih.

Ostvarenje Zvezdani ratovi: Nova nada (1977) prati priču mladića koji se pridružuje pobunjenicima u borbi protiv zle galaktičke imperije. Naučivši džedajske veštine postaje pilot. Sa saborcima uništava Zvezdu smrti.

S druge strane, Partizanska eskadrila (1979) prati mladića koji postaje deo prve partizanske eskadrile u borbi protiv zlog Trećeg rajha.

Kada je savladao pilotske veštine, zajedno sa svojim drugovima uništava važan deo neprijateljske infrastrukture.

Više ovde: http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/Film/1398692/„Zvezdani+ratovi“+i+„Partizanska+eskadrila“+isti+film%3F!.html

No comments:

Post a Comment