TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, September 26, 2013

I DALJE BEZ NOVČANE POMOĆI ZA DOMAĆI FILM

Od deset dugometražnih igranih filmova domaćih autora, koje je po konkursu iz 2011. odabrala Komisija za izbor projekata za sufinansiranje, koju je obrazovalo Ministarstvo kulture, snimljena su samo dva - “Enklava” Gorana Radovanovića, čije se prikazivanje očekuje, i “Odumiranje”, u režiji Miloša Pušića, koji je već dobio nagrade na letnjim festivalima.

Ostali filmovi sa spiska Ministarstva kulture ili još nisu ni došli do prve klape, kao “Panama” Pavla Vučkovića, “Pogledaj me Kusturice” Uroša Tomića, “Pijavice” Dragana Marinkovića, “Razvedeni” Miroslava Momčilovića, “Tuđini” Olega Novkovića, i njihovi autori i dalje su u fazi pronalaženja para i koproducenata, ili su nekako stigli do postprodukcije, kao što je to slučaj sa “Varvarima” Ivana Ikića, “Spomenik Majklu Džeksonu” Darka Lungulova i “Neposlušni” Mine Đukić.

- Snimanje “Pijavica” nije počelo, još pripremam materijale i idem na inostrane konkurse, jer to je toliko malo para koje država ulaže u film, da se sa tim sredstvima apsolutno ništa ne može započeti - kaže reditelj Dragan Marinković, koji radi filmsku adaptaciju istoimenog romana Davida Albaharija. - S druge strane, ako u projektu bude učestvovalo toliko stranih producenata, to više nije naš film, nego njihov. Želim da budem optimista i da se nadam, upravo ovih dana očekujem odgovore, ali je činjenica da su filmski autori dovedeni u mat poziciju. U državama u regionu, koje su jednako siromašne kao i mi, ili možda još i više, država izdvaja i po 500.000 evra za jedan film. “Pijavice” su prošle i na Sekretarijatu za kulturu Vojvodine, ali i to je isto - dobili smo samo 3.000.000 dinara. Sve je komplikovano i teško, da bi se snimio jedan film potrebno je bar četiri godine rada, filmske autore ovde ništa ne “brani”, pa ni to što je, recimo, scenarist “Pijavica” pisac kao što je David Albahari - ističe Marinković, dodajući da više nema nikakvih iluzija.

Reditelj i scenarist Miroslav Momčilović čekajući novac od Ministarstva kulture čitav svoj projekat ustupio je Gordanu Kičiću i njegovoj producentskoj kući “Film kombajn”, koja će odabrati i reditelja. Po njegovim rečima, problem je što sa tako malo sredstava za sufinansiranje filma autori postaju nekonkurentni i u regionu, pa i tu teško mogu da konkurišu za novac.

Film “Tuđini”, po scenariju Milene Marković, u režiji Olega Novkovića, projekat beogradske producentske kuće “est End Productions” odlukom Ministarstva kulture iz 2011, mimo konkursa, trebalo je da dobije 40.520.280 dinara, ali do danas nije dobio ništa:

- Planirali smo početak snimanja u septembru 2012, onda u aprilu - maju ove godine, da bismo stigli u septembar, a još ništa nismo počeli, tako da je ovo pitanje vrlo komplikovano - kaže Oleg Novković. - Imamo strane partnere koji su na osnovu Ugovora sa Ministarstvom kulture spremni da finansiraju film, ali mi još ne znamo da li je taj ugovor samo papir, ili možda nije papir, da li nešto znači, ili ne znači. Sada imamo novog ministra kulture, da li će proizvodnje filmova uopšte biti, ili će snimanje postati pitanje presedana, videćemo. Krajnje je vreme da se u domaćoj kinematografiji uspostavi sistem, kako ne bi ostala bangava, i kako publika ne bi izgubila interesovanje za domaći film. A ta tradicija našeg filma postoji, vrlo je snažna, i želim da verujem da će se stvari promeniti - smatra Novković.

On ističe da bi FCS, po zakonu, dva puta godišnje morao da organizuje konkurse za sufinansiranje filma, a da ove godine nije bilo nijednog konkursa.

- Moramo da dođemo do zakona koji možda nije idealan, ali je pozitivan, i koji se primenjuje, inače njegovo postojanje nema nikakvog smisla. Možda još treba da sačekamo, ali zašto čekati, ako postoji?

Više ovde: http://novosti.rs/vesti/kultura.71.html:455968-Nema-para-za-snimanje-domacih-filmova

No comments:

Post a Comment