TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, September 9, 2013

GOLUBOVIĆEVI KRUGOVI UŠLI U SELEKCIJU ZA EVROPSKE FILMSKE NAGRADE 2012

Film reditelja Srdana Golubovića "Krugovi" ušao je u selekciju za Evropske filmske nagrade 2012, u kojoj je ove godine 46 filmova iz 32 evropske zemlje.

Pored Golubovićevog filma u selekciji su i filmovi reditelja iz regiona Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza" i Vinka Brešana "Svećenikova đeca".

U konkurenciji su, između ostalih i "Ana Karenjina" Džoa Rajta, "Slučajni ljubavnici" Pedra Almodovara, "Najbolja ponuda" Đuzepea Tornatorea, "U kući" Fransoa Ozona, "Samo Bog prašta" Nikolasa Vindinga Refna, “Snežana” Pabla Bergera i drugi.

U 20 zemalja u kojima ima najviše članova EFA-e glasano je tako što su ti članovi birali jedan nacionalni film koji je direktno uvršten na selekcionu listu.

Kako bi se kompletirala lista o nominacijama za nagrade odlučivala je selekciona komisija sastavljena od članova borda EFA-e (Evropske filmske akademije) i pozvanih eksperata: Pjer-Anri Delo (Francuska), Džonas Holmberg (Švedska), Stefan Kitanov (Bugarska), Paz Lazaro (Španija), Derek Malkom (Velika Britanija) i Elma Tataragić (Bosna i Hercegovina), saopšteno je iz EFA-e.

Tokom sledećih nedelja, 2.900 članova Evropske filmske akademije glasaće za nominacije u pojedninačnim kategorijama - najbolji evropski film, reditelj, glumac, glumica i scenarista.

Dobitnici nagrada Evropske filmske akademije biće poznati na svečanoj ceremoniji dodele priznanja 7. decembra u Berlinu.

Više ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=09&dd=09&nav_id=751628

No comments:

Post a Comment