TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, September 26, 2013

DESETA BALKANIMA OD 1. DO 5. OKTOBRA

Jubilarno, 10. po redu, izdanje Evropskog festivala animiranog filma "Balkanima" održaće se od 1. do 5. oktobra u Domu kulture Studentski grad, a ovogodišnje izdanje festivala predstavlja omaž nedavno preminulom profesoru Nikoli Majdaku, osnivaču i umetničkom direktoru te manifestacije, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Filmskom centru Srbije.

Direktor festivala Miodrag Milošević rekao je da je Majdak čovek koji je pokrenuo ovaj Festival i podsetio je da je "najviše uradio za domaću animaciju".

"On nam je ostavio Festival da brinemo o njemu i da nastavimo da širimo njegovu ideju", dodao je on.

Milošević je istakao da Festival ni ove, kao ni prethodnih godina, nema finansijskih problema, da je okrenut mladim autorima koji nisu "skupi", da je glavni finansijer Ministarstvo prosvete i nauke, da su dobijeni prihodi i od Ministarstva kulture i informisanja i Gradskog sekretarijata za kulturu, kao i da su ukupni troškovi oko 1,5 miliona dinara.

Ceremonija svečanog otvaranja počinje u utorak 1. oktobra kada će biti otvorene dve izložbe "Anatomski teatar" Milorada Krstića i "Nikola Majdak (1927-2013)". U toku večeri grafiti umetnici učestvovaće na "Grafiti Balkanima džem" platou, a Festival će zvanično biti otvoren prvim srpskim crtanim animiranim filmom iz 1963. godine "Čovek od krede" Nikole Majdaka.

Više ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=09&dd=26&nav_id=758276

No comments:

Post a Comment