TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, July 28, 2013

VIŠE O AMANETU NEMANJE ĆIPRANIĆA

Mladi reditelj Nemanja Ćipranić, koji je pre nekoliko dana počeo snimanje svog debitantskog ostvarenja "Amanet", kaže da je ideja filma da ukaže na stvari koje su postale alarmantne u srpskom društvu, "u kome se ništa više ne ceni sem ličnog interesa".

"Stvari koje su osnovne za jedno društvo, kao što su porodica, međuljudski odnosi, u totalnoj su senci ličnih interesa i te stvari se moraju što pre promeniti", rekao je Ćipranić Tanjugu.

Film, prema njegovim rečima, bavi se i onim "što ostavljamo u amanet i onim što su nama roditelji ostavili u nasleđe", odakle i naziv njegovog prvog dugometražnog igranog ostvarenja.

Priča prati 24-godišnjeg Todora koji živi sa majkom u skromnim uslovima. Studira psihologiju i radi kao konobar u kafani, dok njegova majka radi kao medicinska sestra.

Jednog dana u kafani se pojavljuje Višnja, namučena devojka, koja je trudna i nema kuda da ide. Todor se sažaljeva na nju i prima je u stan, ali tada stvari počinju da se komplikuju.

"Dosta je aktuelna priča i drugačija od ostvarenja domaće kinematografije u protekle dve decenije, ako ne i više. Motivi koji se provlače konstantno u filmu kod nas su postali jako dosadni. Ovo će biti pravo osveženje i nije usko vezano za ove prostore, ovaj mentalitet", primetio je reditelj.

Ćipranić je precizirao da je film mračan, ali na drugačiji način u odnosu na ono što je publika do sada gledala.

"Nema veze sa crnim talasom koji se provlači kroz srpski film od šezdesetih na ovamo, nema teme ratova, siromaštva u trolikoj meri, koje je inače prenaglašeno", rekao je on.

Ćipranić je kazao da su zanimljivi odnosi izmedju junaka, koji su negde i jako devijantni i koji bi trebalo da nas upozore "na stvari koje i mi sami radimo nesvesno".

Većinu glumaca je tokom čitanja scenarija "već video", tako je znao da Danica Maksimović mora da igra Todorovu majku ili neće uopšte snimati, dok je sa Ljubomirom Bulajićem (Todor) sarađivao i ranije.

Milena Živanović je za ulogu Višnje odabrana na kastingu među 260 glumica iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

"Mislim da će biti sjajna podela zbog miksa iskusnih glumaca i mladih nada koje uzajamno dele energiju, iskustvo i entuzijazam", rekao je Ćipranić, dodavši da mu je mnogo značila pomoć i saveti Danice Maksimović i Svetozara Cvetkovića tokom šest meseci proba. 

Snimanje će trajati do 27. avgusta, a Ćipranić očekuje da će film biti pred gledaocima krajem februara ili početkom marta sledeće godine.

Dobili su podršku kompanije "Pink Film International", koja im je ustupila svoju opremu, i još nekoliko privatnih firmu, ali ne i od zvaničnih gradskih i republičkih institucija.

"Film košta mnogo i za naše uslove su to nerealne cifre, a država ne samo što ne pomaže, već svojim nametima, koji su možda u redu za holuvudske produkcije, tera mlade autore da ne rade svoj posao i idu iz ove zemlje", konstatovao je Ćipranić.

Više ovde:  http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=07&dd=27&nav_id=736734

No comments:

Post a Comment