TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, July 7, 2013

TV NOVOSTI: IZVEŠTAJ SA SNIMANJA SERIJE ODELJENJE

Dok na skuteru čekaju zeleno na semaforu kod Ustaničke ulice, dvojicu maloletnih dilera inspektori munjevito presreću, obaraju i hapse. Nije reč o uspešnoj akciji beogradske policije u borbi protiv trgovine narkoticima, već o snimanju poslednjih kadrova prve epizode serije "Odeljenje".

Policija, ipak, nije bez uloge. Osim zaustavljanja saobraćaja za potrebe snimanja hapšenja, pomažu filmadžijama kao stručni konsultanti, kako bi do gledalaca stigla realna slika pravog, uličnog Beograda. Naziv serije upućuje upravo na Četvrto odeljenje beogradske policije, zaduženo za borbu protiv narkotika.

- Snimamo ozbiljnu, neušminkanu i, nažalost, brutalnu priču o policajcima, dilerima i klincima koji su u sredini, između sistema i ulice - priča direktor serije Ognjen Janković.

- Voleli bismo da ovo bude angažovana serija, da skrenemo pažnju na opasnost od izloženosti naše dece ulici. Droga je u ovom trenutku izuzetno jeftina i svakom prijemčiva, a prag korišćenja se pomerio na osnovnu školu, što je alarmantno. Vreme je da apelujemo na roditelje da obrate pažnju na svoju decu, jer očigledno, država nije u stanju da se sistemski bori protiv narkotika.

Videće i roditelji i deca ono o čemu bruje novine - šta se dešava iza škola, pogotovo posle časova. Razotkriće "Odeljenje" i uslove u kojima rade policajci, što daje i komične elemente ovoj drami, primećuje Uroš Tomić, koji uz Nikolu Ležaića ("Tilva Roš") potpisuje režiju.

- Imamo sistem koji nije uređen, pa se javljaju apsurdni momenti, poput onog da policajci u jednom trenutku postaju kuriri, jer na flešu prenose podatke iz Palate pravde do svoje stanice - otkriva Tomić.

U planu je 12 epizoda, koje će se u početku baviti najnižim, "uličnim" nivoom beogradske narko-priče. Kako serija bude odmicala, u fokusu će biti glavni problem srpskog društva.

Više ovde: http://www.novosti.rs/vesti/spektakl.147.html:442441-Odeljenje-Brutalno-i-bez-sminke

No comments:

Post a Comment