TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, July 4, 2013

SCENARISTA SAŠA RADOJEVIĆ O FILMU DRŽAVA REDITELJKE JELENE MARKOVIĆ

Scenarista Saša Radojević čiji je film "Država", u režiji Jelene Marković, premijerno prikazan na 38. Sofestu izjavio je da taj film smatra intimističkim trilerom u kombinaciji tekovina andergraunda i Holivuda.

Film se pojavio kao prilično iznenađenje za širu kulturnu javnost, a Radojević je objasnio da su namerno radili "u dubokoj ilegali".

"Nevolja sa pravljenjem filma u Srbiji je što često ne postoji infrastrukturna podrška, te je sudbina projekta neizvesna. Ako se mnogo najavljuje, pa se film ne pojavi, ova sredina je takva da se to računa kao hendikep", rekao je on.

"Zato smo odlučili da radimo u dubokoj ilegali i kada zaista bude gotovo da se predstavimo publici. Snimali smo bez medijske pompe i samo se trudili da damo sve od sebe", izjavio je filmski kritičar i teoretičar koji kao scenarista potpisuje devet naslova.

Najpoznatiji među njima je nagrađivani film "Zemlja istine, ljubavi i slobode", a Radojević se okušao i kao reditelj ("Poljupci" i "Narcis i Eho").

Na pitanje o sadržaju i stilu "Države", odgovorio je da bi se mogao nazvati intimističkim filmom jer ima delove koji su neka vrsta putovanja po gradu, po zanimljivim i manje poznatim lokacijama u Beogradu.

"Glavna junakinja na samim lokacijama osmišljava priču, povremeno se uključuje i kao akter u tu fikciju, a promenom lokacije priča ide u drugom smeru. Tako film ima dva nivoa - jedan je intimistička ispovest obilaska grada, a drugi je fikciona priča sa trilerskom strukturom", kazao je Radojević.

U fikcionom delu devojka traži tajna dokumenta o medicinskim eksperimentima koja joj je ostavio pokojni otac, a za koja se interesuju strane obaveštajne službe.

U žanrovskom smislu, dodao je autor, "to je specifična varijanta 'filma o filmu', ali ne o klasičnom snimanju konkretnog filma, nego o osmišljavanju filmske priče samim boravkom na različitim lokacijama".

Radojević je istakao da ga "privatno na filmu najviše zanima kombinacija dve oprečne stvari - tekovina andergraund filma i Holivuda u kojem postoji žanrovska preciznost. Uz ocenu da je andergraund važna tradicija u srpskom filmu naveo Šijana, Žilnika, Lazara Stojanovića, Toma Gotovca...

"To je linija domaće kinematogafije koju smo pokušali da sledimo", istakao je on.

Opširnije ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=07&dd=04&nav_id=729194

No comments:

Post a Comment