TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, July 24, 2013

PUNA GODINA DANA SNIMANJA BAJIĆEVE RAVNE GORE

Na železničkoj stanici Šargan na Mokroj Gori je tačno pre godinu dana počelo snimanje serije Ravna Gora, jednog od najambicioznijih i najzahtevnijih projekata u produkciji Radio-televizije Srbije i „Kontrast studija“.

 Serija prvi put u istoriji domaćeg filma i televizije na drugačiji način oslikava dramatične događaje u Drugom svetskom ratu, od 1941. godine, propasti Jugoslavije i Aprilskog rata, do pojave komunista i ravnogorskog pokreta, predvođenih Titom i Dražom Mihailovićem.

 Za godinu dana rada na projektu koji ima nadnaslov Dramska hronika 1941-1945, u kojem je Ravna Gora tek prvi ciklus, ekipa koju čini 250 glumaca i više od 100 filmskih radnika, predvođena autorom Radošem Bajićem prešla je hiljade kilometara.

Snimano je više od 130 dana na lokalitetima širom Srbije, uključujući Gledićke planine, Mokru Goru, Taru, Rudnik, Kosmaj, gradove Kragujevac, Mali Zvornik, Ljuboviju, Banju Koviljaču, Obrenovac, zatim u Beogradu, Zemunu, kao i u mnogim selima Zapadne i Centralne Srbije.

Značajne scene dramske serije Ravna Gora snimane su na području Vojvodine, u Vršcu, Beloj Crkvi, u Deliblatskoj peščari. Svojevrsni jubilej povodom godišnjice gotovo neprekidnog rada i snimanja ekipa danas proslavlja radno, na snimanju u Pančevu, gde se u krugu stare fabrike stakla beleže scene razrušenog Beograda aprila 1941. godine.

Završetak snimanja prvih deset epizoda Dramske hronike 1941-1945 očekuje se oko 20. avgusta, a emitovanje u novembru ove godine, na programima Radio-televizije Srbije.

 Autor serije otkrio je da se ne uzbuđuje previše zbog antikampanje koja se sprovodi u Hrvatskoj i da ne shvata zbog čega se toliko uzbuđuju, kao i da mu nije bila ideja da bilo kome „gura prst u oko“.

 „Biće i filma. Pa valjda imamo pravo da se bavimo sopstvenom istorijom. Čast i poštovanje svakome, ali me prevashodno zanima kako će Ravnu Goru primiti Srbija i srpski narod“, zaključio je Bajić.

Opširnije ovde:  http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/Film/1365678/%E2%80%9ERavna+Gora%E2%80%9C%2C+godinu+dana+snimanja.html


No comments:

Post a Comment