TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, July 3, 2013

PROGRAM SOFEST-a U ČAST MIRE STUPICE

posebnim programom biće odata počast našoj čuvenoj glumici Miri Stupici koja puni 90 godina za mesec dana.

Iako možda najpoznatija po ulogama u pozorištu i na televiziji, a manje po ulogama na filmu, Mira Stupica je glumila preko trideset filmova, što bioskopskih, što televizijskih. Prvu filmsku ulogu odigrala je 1951. Godine u filmu ''Bakonja Fra Brne'', a najskorije publika je imala prilike da je vidi u filmovima ''Sedam i po'' 2006. godine i ''Parada'' 2011. godine.

Može se reći da je iz umetničke porodice. Starija je sestra glumcu Bori Todoroviću, a tetka SrđanuTodoroviću. Bila je udata za glumca Milivoja Popovića Mavida i za arhitektu i reditelja Bojana Stupicu.

Scena u filmu "Hanka" iz 1955. u kojoj se ona pojavljuje u šalvarama i košulji, dok reflektori u "kontralihtu" otkrivaju da je ispod tanke odeće naga, bila je prva značajna erotična scena u domaćem filmu.

Iako je dobila sve moguće pozorišne nagrade stare Jugoslavije, filmske su je mimoišle. Zbog toga je nagrada "Pavle Vuisić" koja joj je dodeljena na Glumačkim filmskim susretima u Nišu, iako s puno godina zakašnjenja, bar delimično ispravila ranije nepravde.

2000. godine objavila je memoare ''Šaka soli'' koji su bili najčitanija knjiga tokom 2001. godine.

U programu posvećenom u čast naš legendarne glumice sutra će u CZK Sopot biti prikazan film ''U mreži'' (4.7. 17:30), a prekosutra "Roj'' (5.7. 17:30). U holu Centra za kulturu Sopot postavljena je izložba plakata filmova u kojima je glumila Mira Stupica, kao i njenih fotografija. Program je realizovan uz pomoć Jugoslovenske kinoteke.

No comments:

Post a Comment