TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, July 13, 2013

PLATO OBJAVIO ROMAN DUŠANA RISTIĆA, SCENARISTE FILMA SKORO SASVIM OBIČNA PRIČA

Beogradska izdavačka kuća Plato nedavno je objavila roman Ceremonija Dušana Ristića, scenariste filma Skoro sasvim obična priča.  
 Filipini, koji su u šesnaestom veku kada su Španci i Portugalci oplovljavali svet i otkrivali ga bili samo udaljena tačka usred Tihog okeana, tokom Drugog svetskog rata strateško poprište Amerikanaca i Japanaca, a danas za zapadni svet tek sporadična turistička destinacija, postaju sudbinsko čvorište za trojicu junaka ovog romana koji u različitim vremenima upravo tamo pronalaze ishodište svog životnog puta.
 Radnja koja počinje u Beogradu, odakle glavni junak kreće put Hongkonga u potragu za najboljim prijateljem nestalim u cunamiju u Tajlandu pošto dobija šifrovanu poruku s njegovim rukopisom, pretvara se u avanturistički roman u kojem susret sa udaljenim krajem sveta otvara novi smisao i potire sve ono što je junak do tada smatrao svojim životom. „Ceremonija“ je ujedno i road-melodrama jer njegovo putovanje, kao i druge dvojice protagonista iz prošlih vremena sa čijim sudbinama će ukrstiti svoju, jeste zapravo potraga za ljubavlju.

U nedavnoj recenziji ove knjige u Večernjim novostima Nataša Anđelković o Ristićevoj Ceremoniji, između ostalog, kaže i ovo:
 "Imajući u vidu strukturu romana i koncept zapleta, Ristićeva "Ceremonija" je napisana u tradiciji najboljih avanturističkih romana, kakvi se na domaćoj književnoj sceni retko javljaju poslednjih godina. Dodatnu uzbudljivost samom žanru predstavlja i to što je naša sredina, tj. Beograd, samo okvir ili pre, polazište radnje, dok se njen dalji tok, sa motivima putovanja u nepoznato, sleda tragova, tumačenja šifrovanih poruka, pronalaženja dragocenog predmeta koji otkriva tajnu, odvija u dalekim, egzotičnim predelima istočne Azije, u Hongkongu, u Tajlandu i na Filipinima.
 Izgrađen iz tri narativna toka i vremenska plana, sa različitim jezičkim odlikama i karakterizacijama pripovedača, ovaj roman deluje moderno i predstavlja svojevrsno osveženje na našoj savremenoj književnoj sceni."

No comments:

Post a Comment