TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, July 30, 2013

GOLUBOVIĆEVI KRUGOVI PRIJAVLJENI ZA IZBOR DOMAĆEG KANDIDATA ZA OSKARA

Reditelj filma "Krugovi" Srdan Golubović izjavio je posle nagrada u Puli da je to donekle "domaći teren" pa je i očekivao dobre reakcije, ali da bi taj film i na širem planu, kao eventualni kandidat za Oskara, bio pristojan predstavnik naše kinematografije.

Producentska kuća iz Beograda "Baš čelik" prijavila je "Krugove" za izbor domaćeg kandidata za 86. dodelu Oskara u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku, a izbor će izvršiti stručna komisija Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije.

"Mi smo prijavili 'Krugove' kao kandidata za Oskara, ali videćemo, postoji komisija koja ima legitimitet i autonomiju da o tome odlučuje", bio je uzdržan autor čiji je prethodni film "Klopka" Američka filmska akademija 2008. godine uvrstila u uži izbor od svega devet kandidata iz celog sveta.

Na pitanje kako teoretski procenjuje šanse za Oskara, odgovorio je da "ukoliko 'Krugovi' budu izabrani, mogu da budu pristojan i dobar predstavnik Srbije u toj borbi. Međutim, ponavljam: postoji komisija koja ima pravo na svoje mišljenje i ne bih nikako želeo da vršim bilo koju vrstu pritiska", naglasio je on.

Tri Zlatne arene za "moćan film o snazi zla, dobrote i praštanja koji nas podseća da herojstvo ima vrednost i da žrtva nije uzaludna", kako je obrazložio žiri u Puli, samo su najnoviji u nizu uspeha koje "Krugovi" nižu širom sveta, od premijere u januaru ove godine na prestižnom Sandens festivalu u Americi.

Na pitanje šta je toliko ujedinilo kritiku i publiku na različitim meridijanima, reditelj je skromno odgovorio da "ne zna tačno šta da kaže".

"Tako je i sa svakim drugim umetničkim delom kada izadje pred javnost - ili ima bogat i veliki život ili ga nema. To je vrlo često nešto na šta mi koji pravimo film ne možemo da utičemo", rekao je on.

Više ovde:  http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=07&dd=30&nav_id=737520

No comments:

Post a Comment