TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, June 28, 2013

USKORO FILM O SVETOM SAVI I STEFANU NEMANJI

Novoosnovana Fondacija "Nasleđe otaca", kao svoj prvi projekat, najavila je snimanje igranog istorijskog filma "Otac", o osnivačima srpske nacije - Stefanu Nemanji i Svetom Savi. Film se bavi periodom od dolaska ostarelog vladara Stefana Nemanje kao monaha Simeona na Svetu Goru, do povratka njegovog sina Save sa očevim moštima, deset godina kasnije, u građanskim ratom opustošenu, osiromašenu i izgladnelu Srbiju.

Scenaristi, đakon Nenad Ilić i njegov mlađi kolega Vladimir Petrović, smatraju da će spajanje njihovih različitih generacija, ali i mišljenja, dovesti do kvalitetnijeg i sveobuhvatnijeg teksta.

- Kada dođe do ovolikog beznađa, moramo da se okrenemo korenima i tradiciji. Naša namera je da pojačamo realizam likova, ali da ne izgubimo onu svetlost, koja svete i čini svetima - poručio je đakon Nenad Ilić.

Stari vladar Stefan Nemanja dolazi na Svetu Goru da privoli najmlađeg sina da se vrati u Srbiju i spreči sukob starije braće koji može da dovede do raspada zemlje. Film će nas podsetiti na to kako su Nemanja i Sava zauvek sastavili zemaljsku i nebesku Srbiju.

- U ponovnom susretu oca i sina, daleko od Srbije, formiran je temelj srpske države, kulture i crkve. Obojica su učinili ono neophodno da bi poslužili Bogu i svome rodu - podneli su žrtvu. Nemanja je žrtvovao zasluženu udobnu starost da bi u asketskom podvigu za života dodirnuo nebesko i ostavio naslednicima sveti uzor, a Sava se odrekao mira Svete Gore da bi Srbe uveo u red ozbiljnih, duhovno osvešćenih naroda - objašnjavaju autori.

Koproducenti filma su Fondacija "Nasleđe otaca" (čiji su osnivači Srbi iz Berlina i Beograda) i nova produkcijska kuća "Opet i opet" iz Beograda.

Plan Fondacije i autora je da krajem godine počnu sa snimanjem pejzaža, a tokom naredne godine sa snimanjem filma. Glumci će biti izabrani na audicijama, a ako sve bude teklo po planu, premijeru filma možemo očekivati početkom 2015. godine.

Opširnije ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:441135-Najavljeno-snimanje-istorijskog-filma-Otac-o-Svetom-Savi-i-Stefanu-Nemanji

No comments:

Post a Comment