TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, June 24, 2013

U MAKEDONIJI NOVI FILM PO SCENARIJU GORDANA MIHIĆA

Pod jarkim suncem juga, na makedonskom delu priobalja Prespanskog jezera, nadomak turističkog naselja Oteševo, teče snimanje filma "Deca sunca", režisera Antonija Mitrićeskog, a po scenariju srpskog autora Gordana Mihića.

Najnoviji filmski projekat Mitrićeski snima u koprodukciji sa Srbijom, Crnom Gorom i domaćim "Horizont filmom" i "Revolušn produkcijom". U Mihićevoj ljubavnoj filmskoj priči glavne likove Angele i Marka tumače mladi glumci - Kire Đorevski, koji je diplomirao u Sofiji, i Ivana Pavlaković, studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti u Skoplju.

Uz njih u filmu glume i Meto Jovanovski, Biljana Tanevska, Vlado Jovanovski, Milica Stojanova, Aco Dukovski, Đorđi Jolevski, Dančo Čevrevski, Kamka Tocinovski, Martin Mirčevski, Saško Kocev i troje dece. Kostimograf je Zorica Todorova Mladenović. Autor muzike u filmu, Vlatko Stefanovski, prvi put se pojavljuje ispred kamere, u epizodnoj ulozi "čoveka sa gitarom".

- Film će prikazati makedonsku familiju preko koje želim da napravim dijagnozu društva, presek svih njihovih stradanja, iluzija, iskušenja... Trudim se da obuhvatim mentalitet naroda, da ne pobegnem od istine koja me najviše interesuje u ovom filmu. Ljubav je svuda oko nas ista i pulsira u filmu. Ceo film snimamo "iz ruke", jer želim da ima dokumentaristički duh. Posebnu pažnju posvećujemo - svetlu - kaže Mitrićeski.

Opširnije ovde:  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:440662-Snima-se-ljubavna-prica-sa-juga

No comments:

Post a Comment