TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, June 13, 2013

SUTRA PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA SITA I REŠETA MAJSTORA DEBELJAKA

Dokumentarni film Sita i rešeta majstora Debeljaka, u produkciji RTS-a i Rokodelskog centra iz Ribnice, autora Polone Rigler Grm i Dragomira Zupanca, koji se prvi put prikazuje u javnosti, jeste priča o sitarskoj radionici na Crvenom Krstu i poslednjem majstoru tog zanata Ivanu Debeljaku, čiji su preci došli u Beograd iz Slovenije posle Prvog svetskog rata.

Debeljak je jedan od osnivača društva beogradskih Slovenaca, Društva „Sava", a u jednom segmentu filma govori se i kako su se Slovenci okupljali i družili u predratnom Beogradu.

U petak, 14. juna pre projekcije filma u 18.30 sati biće otvorena putujuća izložba Muzeja Ribnice pod nazivom „Širom sveta su se razmileli svoju robu nudili", posvećena „krošnjarima", Ribničanima, koji su okićeni svojom robom putovali širom sveta i prodavali sita, kašike, grabulje, oklagije, metle i ostali drveni kućni alat.

Izložbu postavljaju kustosi Muzeja i saradnici Rokodelskog centra iz Ribnice, izlagačkog i edukativnog prostora u kome se mladi obučavaju u starim zanatima.

Osim Opštine Vračar i Opštine Ribnica, u organizaciji događaja učestvuju Ambasada Republike Slovenije i Nacionalni savet slovenačke manjine u Srbiji koji će tom prilikom proslaviti i Dan Nacionalnog saveta (6. jun).

Izložbu će otvoriti ambasador Republike Slovenije Franc But, a premijeru reditelj Milan Knežević, predsednik Udruženja filmskih umetnika Srbije.

Opširnije ovde: http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/Film/1342348/Poslednji+majstor+za+sita+i+rešeta.html

No comments:

Post a Comment