TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, June 12, 2013

SUTRA POSLEDNJA KLAPA ENKLAVE GORANA RADOVANOVIĆA

U četvrtak, 13. juna, će u beogradskoj Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ scenama u kojima glumi Hristina Popović biti završeno snimanje filma Enklava po scenariju i u režiji Gorana Radovanovića. Snimanje je započeto nedaleko od Valjeva 30. aprila ove godine i trajalo je 33 dana, od toga 22 u Valjevu, 4 u Negotinu (Rajačke Pimnice), i 7 u Beogradu.

Reditelj Goran Radovanović o snimljenom materijalu kaže: “Najuzbudljiviji je bio rad sa četiri dečaka sa Kosova i Metohije. Čitav proces bio je obeležen snagom njihove neposrednosti i kreativnim iznenađenjima koje je trebalo kanalisati u zadate dramske tokove. Nebojša Glogovac, Anica Dobra i Miodrag Krivkapić su stvorili čvrstu ali neobično spontanu glumačku arhitektoniku filma koja je omogućila da se deca prirodno razigraju u svojoj dokumentarnoj autentičnosti. Ceo materijal odiše ovom glumačkom snagom koja dolazi još više do izražaja na likovnom fonu predela koje je izabrao Vladislav Lasić, scenograf filma”.

I dodaje: „Očekujem da će film biti gotov do kraja godine. Film ide u fazu montaže ili finalne režije za koju je zadužen Andrija Zafranović. U toku su i pregovori sa nekoliko kompozitora, mada još nismo doneli odluku ko će komponovati muziku za film”

Film se realizuje u produkciji Sein & Hain Film iz Štutgarta, Nemačka, Nama Film iz Beograda, a u izvršnoj produkciji Art and Popcorn iz Beograda.

Enklava obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama - enklavama. Ove zajednice su jedine takve u celoj Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih Nacija i Evropske Unije neophodni su da bi čuvali ove teritorije. Primorani na ovakav život, ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način. U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan osamdesetogodišnji starac će ipak biti sahranjen zahvalјujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, i srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelјa na suprotnoj strani.

Glavne uloge u filmu tumače Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Miodrag Krivokapić, Nenad Jezdić, Goran Radaković, Meto Jovanovski (Makedonija), Cun Laici (Ćun Laići) (Kosovo), ....ali i deca sa Kosova, iz enklava Filip Šubarić, Denis Murić, Nenad Stanojković, Milan Sekulić. Deca-glumci sa Kosova, koja prvi put glume na filmu, doprinose autentičnosti filma i neposredno prenose emociju ove priče.

Izvor: http://www.popboks.com/article/29748

No comments:

Post a Comment