TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, June 9, 2013

NASTAVLJA SE DEBATA O REZULTATIMA POSLEDNJEG KONKURSA FCS-a

Epilog konkursa za sufinansiranje filmova, koji je krajem prošle godine raspisao Filmski centar Srbije, u vreme kada se nije znalo da je iz državnog budžeta za proizvodnju filmova izdvojeno nula dinara, gotovo da nije iznenadio nikoga - pesimistična činjenica da je domaća kinemetografija obesmišljena, samo je još jednom potvrđena.

Konkretno, umesto osam dugometražnih igranih filmova, koje je za sufinansiranje od 63 prijave izdvojila konkursna komisija, UO odlučio je da se podrže dva - "Dobrica", po scenariju Slavka Štimca i Srđe Penezića, koji će biti i reditelj, i "Rekvijem za gospođu J", po scenariju i u režiji Bojana Vuletića. Ovi projekti dobiće po 200.000 evra, a sa istim iznosom sufinansiraće se i debitanski dugometražni film "Vlažnost vazduha", po scenariju Staše Bajac i Nikole Ljuce, koji će biti i reditelj.

Saopštavajući ovu odluku autorima, na sastanku koji je pre nekoliko dana organizovan u Muzeju kinoteke, predsednik UO Dejan Karaklajić i v. d. direktora FCS Milan Lučić, pozvali su se na član 18. Zakona o kinematografiji, koji kaže da na osnovu predloga konkursne komisije UO donosi odluku o izboru projekata i deli sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata. Filmovi koji su odabrani, kako su obrazložili, bili su prvi od rangiranih koje je odabrala konkursna komisija. Insistiranje autora koji su učestvovali na konkursu, da se kaže ko je eliminisan, odnosno, ko je ostao "ispod crte" iako je bio odabran od konkursne komisije nije, međutim, donelo odgovor.

Ali, i stav da se imena filmadžija koji su prošli na konkursu ne objavljuje javno nije proizvoljan gest, kaže, za "Novosti", Milan Lučić, nego je i to poštovanje zakona.

- Konkurs nije tender, postoji zakon o zaštiti podataka građana, a mi smo, izgleda, jedina zemlja gde se javno kaže ko je učestvovao na nekom konkursu - smatra Lučić.

I predsednik UO Dejan Karaklajić kaže za naš list da je sve urađeno transparentno, po redu, zakonu i pravilniku, i da se FCS, s obzirom na finansijsku situaciju, odlučio za sufinansiranje dva projekta i jedan debitantski, još pre nego što je bio poznat rezultat konkursa:

- Koje je filmove odabrala konkursna komisija, prvi put sam i sam video u Kinoteci, kada su otvorene koverte. A zašto ostalim autorima nismo dali potvrdu da su i njihovi projekti prošli na konkursu, mislim da je to besmisleno, pošto para nema. Sredstva s kojima će se realizovati ovaj konkurs iznose oko milion evra, deo je stigao, a deo tek treba da stigne, i to je ono što je FCS dobio od RATEL i RRA. Smatram da je za ove autore bolje da učestvuju na nekom drugom konkursu ako žele, jer tako imaju više šanse da realizuju svoje projekte. Prethodni Upravni odbor računao je da će imati šest miliona evra za snimanje filmova, a nažalost, niko nije računao da ministar Dinkić neće dati ni dinara. To je ono što unosi zabunu, sve ostalo su priče i priče. I ovo "prepucavanje" putem medija stvara lošu sliku o svima nama koji se bavimo filmom - kaže Karaklajić.

Po rečima Nebojše Romčevića, koji je bio predsednik konkursne komisije, dogodilo se ono što je i predviđao - čitav konkurs pretvorio se u neku izmaglicu:
- Projekti koje je odabrao Upravni odbor Filmskog centra za sufinansiranje jesu odlični, ali bilo je i drugih takođe odličnih, i žao mi je što nisu objavljena imena svih autora koje smo odabrali - kaže nam Romčević. - Svako ko je dobro uradio posao, zaslužuje da se to javno kaže. To - saznaćete samo za prva tri filma, mislim da je vrlo pogrešna odluka Upravnog odbora, da nije ni profesionalna ni kolegijalna, nego politikantska. Kao predsednik konkursne komisije nisam ovlašćen da ja to kažem, ali voleo bih da vidim na čemu se bazira ta odluka da javnost zna za samo tri filma. A biće mi jako zanimljivo kada nijedan od njih ne bude snimljen, pošto para nema dovoljno, i bojim se da je ono što je uradio Upravni odbor u službi demagogije. Ali, ako nemamo para, ne znači da ne moramo biti ljudi - kaže Romčević.


Opširnije ovde:  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:438107-Na-koji-nacin-je-FCS-izabrao-filmove-za-sufinansiranje

No comments:

Post a Comment