TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, June 23, 2013

IGOR I IVAN BUHAROV LAUREATI NAGRADE FESTIVALA NA PALIĆU

Ovogodišnji dobitnici nagrade “Erste Underground Spirit” Festivala evropskog filma Palić, koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije, su Igor i Ivan Buharov, autorski duo iz Mađarske.

Braća Buharov, Igor (Szilágyi Kornél) i Ivan (Hevesi Nándor), zajedno rade preko petnaest godinasnimajući nezavisne kratke, eksperimentalne, igrane i dokumentarne filmove.

"Svojim jedinstvenim izrazom obišli su mnoge festivale širom sveta osvajajući publiku jednostavnim, apsurdnim pričama o čudnim junacima i njihovim životima. Kombinujući razne filmske tehnike Buharovi stvaraju snolike vanprostorne i vanvremenske priče", navodi se u saopštenju.
Prvim dugometražnim igranim filmom “Usporeno ogledalo“ (Lassú Tükör, 2007) osvajaju nagrade na festivalu “Mediawave” i na mađarskom Nacionalnom filmskom festivalu. Poslednje ostvarenje „Bez kormila“ (Kormányeltörésben, 2011) inspirisan je istoimenom poemom  Ištvana Domokoša (Domokos István).

Pored filma, ovaj dvojac je radio i muziku za nekoliko filmova, ali i nezavisne muzičke projekte. Njihov rad uvek je na granici primenjene i filmske umetnosti. Zajedno sa Vasilom Kroatom (Vasile Croat) i Ištvanom Njolcašom (Nyolczas István) osnivaju grupu “Multiartist” koja je radila audio-vizuelne performanse, različite događaje, akcije, izložbe, koncerte, multimedijalne projekte. Takođe se bave i komponovanjem muzike za svoje filmove, a 1998. Godine su osnovali i svoj bend Pop Ivan čiju muziku opisuju kao “mešavinu stilova i atmosfera” (latino ritmovi sa elementima modernog džeza i savremenih kompozicija). Album “Hospital Hungary”, sa kojim su debitovali, izdat je 2001. godine, nakon kojeg je usledio još jedan, kao i brojni koncerti po Evropi.

Opširnije ovde:  http://www.popboks.com/article/29818

No comments:

Post a Comment