TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, May 25, 2013

RADOŠ BAJIĆ NE POZNAJE DOVOLJNO STRINA I TETAKA U SADAŠNJOJ VLASTI

Izgleda da ne poznajem dovoljno strina i tetaka u sadašnjoj vlasti da bih obezbedio finansijsku podršku za snimanje serije „Ravna gora“ - kaže za „Blic“ Radoš Bajić, koji, uprkos finansijskim problemima, ambiciozno nastavlja snimanje serije koja će u novembru početi da se prikazuje na RTS.

- Sve bi bilo drugačije da je ovaj projekat, kako je bilo planirano još 2011. godine, dobio status nacionalnog projekta, što po temi i važnosti i jeste. Nažalost, svedoci smo drastičnog pada interesovanja naše vlasti za kulturu. Poznato je da u Ministarstvu za kulturu nema ni dinara za kinematografiju, a kamoli za dodatna ulaganja u projekte od posebne važnosti, ako se izuzme Milanski edikt. Možda bih uspeo da obezbedim potrebna sredstva od države kad bih se angažovao u politici, što mi ne pada na pamet. U brlogu naše nakrivljene stvarnosti vlada pravilo da je politika najbolji biznis i ključ za svakoliko napredovanje. RTS, koji ima ogromne finansijski probleme i moja porodična produkcija “Contrast studio” izguraćemo ovo sami, ali se bojim da će za one koji će hteti da stanu pod zastavu našeg uspeha kada se budu začuli zvuci fanfara u slavu pobede “Ravne gore” - biti kasno. Evo, za samo jedan dan trejler je videlo više od 20.000 ljudi, što je nezabeleženo!


Pomaže li vam iko ili baš sve trenutno sami finansirate?
- Pomažu nam donatori, Grad Kragujevac, lokalne samouprave i narod. I mnogo mi je draže kada nam neki seljak da dve ovce za snimanje i kaže: “Ne treba ništa da platite” nego da se ulagujemo centrima moći koji drže pare poreskih obveznika. Nemam ništa protiv toga da mi održavamo sve naše tradicionalne brendove, pa i sportske klubove, Zvezdu, Partizan i ostale, ali ne vidim razlog da se država angažuje i da milionima evra vadi iz dubioze klubove koji su upropašteni kriminalom, a pritom da ne haje za kulturu, bez koje jedna država i narod gube smisao postojanja. Naša pozorišta su na štapu i kanapu, premijera nema, slikari se bave molerajem, književnici nemaju ni za kafu, moje kolege glumci su socijalni slučajevi... Niko ne haje za to! Vlast koja nema svest o tome šta znači kultura jednog naroda nema jasnu strategiju o budućnosti tog naroda. Velika Mira Stupica nas je nedavno podsetila na priču iz Britanskog parlamenta ‘43. godine, kada su određeni poslanici tražili brisanje budžeta za kulturu i preusmeravanje tih sredstava za odbranu zemlje od fašista. Čerčil je rekao: “Ako ukinemo kulturu, a šta ćemo onda da branimo?!”

Više ovde: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/384389/Rados-Bajic-Ne-znam-dovoljno-strina-u-vlasti-da-bi-mi-dali-novac

No comments:

Post a Comment