TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, May 8, 2013

PRVA KLAPA ENKLAVE GORANA RADOVANOVIĆA

U Počuti i Sovču, selima blizu Valjeva, počelo je snimanje dugometražnog igranog filma "Enklava", po scenariju i u režiji Gorana Radovanovića. Film govori o životu ljudi iz jedne od kosovsko-metohijskih enklava u proleće 2004. godine, kada je počeo pogrom Srba...

"Enklava" je koprodukcija beogradskog "Nama filma" i "Niko Hajna" iz Štutgarta. Glavne uloge tumače Anica Dobra, Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček, Vesna Trivalić, Tanasije Uzunović, Sonja Kolačarić... U filmu glume i četiri dečaka poreklom iz Metohije. Prva klapa je već pala, a snimanje u okolini Valjeva planirano je da traje do kraja maja.

- Tranzicija, ekonomska i politička, život na selu, samo su neke teme kojima se bavim, tu je naravno i Kosovo kao najbolnija tačka srpskog savremenog društva - kaže Goran Radovanović. - Ovo je izvanredna prilika da se iz srpske vizure kaže nešto o Kosovu danas. Odlučio sam da napravim ovaj film, jer je to bolno za svakog čoveka u ovoj zemlji na jedan iracionalan način. To je i mit i realnost, svet koji nigde ne pripada i koji nosi dramu identiteta...

Debelo brdo i hidroakumulacija "Rovni", u okolini Valjeva, spoj su romantičnog i dramskoj pejzaža, pa će "glumiti" Metohiju. Za potrebe snimanja, albansko selo će napraviti u istočnoj Srbiji. Bezmalo ceo film biće sniman u okolini Valjeva, uz par dana u Beogradu i istočnoj Srbiji. U Poćuti su scenografi sačinili srušenu crkvu, a u Sovču, u školi, snimljen je prvi kadar.

- Već tri godine radim na ovom filmu koji će sadržavati mnogo dokumentarističkih i realnih elemenata - kaže Radovanović. - Film nema poruku, ali ima ideju da kroz praštanje i katarzu možemo da spoznamo i šta je ljubav i kroz taj odnos prestanemo da se plašimo jedni drugih.

- NA snimanju u okolini Valjeva sam svoj na svome, jer sam rodom iz Ljiga i osećam se kao kod kuće - kaže Radovanović. - Valjevo ni u jednom smislu nije provincija, ima sjajne glumce, infrastrukturu i logistiku za snimanje filmova. Veliku podršku dobili smo i od gradonačelnika. Srpsko-nemačka produkcija filma zapravo je projekat koji je podržao filmski fond Evrope za koprodukciju, a podršku su dali i Ministarstvo kulture i grad Beograd.

Više ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:432917-Prva-klapa-quotEnklavequot-Gorana-Radovanovica


No comments:

Post a Comment