TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, May 18, 2013

PREMINUO BALABANOV


U blizini Petrograda, u selu Solnečnoje preminuo je slavni reditelj Aleksej Balabanov, saopštio je producent Sergej Seljanov.
Kako za RIA Novosti kažu Balabanovljevi bližnji, on je dobio srčani napad, rođaci su poslali hitnu pomoć, ali ona je stigla prekasno.
Jedan od rediteljevih prijatelja rekao je agenciji Interfaks da je Balabanovu bila dijagnostifikovana teška hronična bolest za koju su znali samo njegovi najbliži.
Aleksej Oktjabrinovič Balabanov rodio se 25. februara 1959. godine u Sverdlovsku, sadašnjem Jekaterinburgu. Završio je prevodilačke studije na institutu Gorki za strane jezike a potom je radio kao asistent u sverdlovskom filmskom studiju.
1990. godine završio je režiju na Višoj filmskoj školi i preselio se u Peterburg.
Njegov prvi profesionalni film bio je Раньше было другое время (Pre je bilo drugo vreme) iz 1987. godine. Balabanov je potom režirao kultne filmove Brat, Brat 2, O čudovištima i ljudima, Rat, Gruz 200, Morfijum i Ložač.
Poslednji Balabanovljev film Я тоже хочу (Hoću i ja) bio je u bioskopima 2012. godine. U njemu je govorio o mističnom tornju u koji dolaze ljudi da bi našli spasenje. Samog sebe je režirao u epizodnoj ulozi čoveka koji umire.
U poslednje vreme sa Emirom Kusturicom spremao je film o Staljinovoj mladosti.

1 comment: