TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, May 9, 2013

PREMIJERA NOVE ZGRADE KINOTEKE U NOĆI MUZEJA

Premijerno u 10. Noći muzeja koja će biti održana 18. maja, Jugoslovenska kinoteka otvoriće vrata nove zgrade u Uzun Mirkovoj ulici i predstaviti tri bioskopske sale, kolekciju filmova i kinematografske opreme, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

U novoj rezidenciji posetioci će biti u prilici da vide štap Ccarlija Ccaplina, originalnu kameru braće Limijer i upečatljivu muzejsku zbirku koja čuva dokaze o počecima fotografije i filma na ovim prostorima.

"Do sada su posetioci tokom Noći muzeja bili u prilici da posećuju Muzej jugoslovenske kinoteke, a sada smo na novoj adresi i otvorili smo dva od pet nivoa renovirane zgrade za sve zainteresovane", rekao je v.d direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

On je istakao da će posetioci biti u prilici da vide "predistoriju i istoriju kinematografije", da će biti u prilici da vide kinetoskop koji je komercijalizovan 1894. godine i koji je tada zamišljen za prikazivanje filmova jednom gledaocu koji ih je gledao kroz otvor na vrhu uređaja.

Više ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:433015-Nova-zgrada-Kinoteke-otvara-se-u-Noci-muzeja

No comments:

Post a Comment