TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, May 23, 2013

POČELO BIOSKOPSKO PRIKAZIVANJE DRUGOG SUSRETA U AMERICI

DUGOMETRAŽNI dokumentarni film Željka Mirkovića „Drugi susret“ doživeo je svoje vatreno krštenje u Njujorku i Los Anđelesu, gde se od prošlog petka prikazuje u komercijalnim bioskopima. U Njujorku je na programu bioskopa „Kvod sinema“ na Menhetnu, specijalizovanom za avangardne i dokumentarne filmove, a u Los Anđelesu u „Lamle teatru“ u Pasadeni, gde će biti na repertoaru do 28. maja.

U prvim rekacijama, posle razgovora sa rediteljom i glumcima, čule su se pohvale.

U Njujorku je publika dugo razgovarala sa Zoltanom Danijem, koji je srušio nevidljivi avion 1999. u Buđanovcima.

- U publici je bilo više Amerikanaca nego naših doseljenika. Zajedno su pratili film sa smehom, ali i sa suzama. Mislim da niko posle odgledanog filma nije ostao ravnodušan - rekao je za „Novosti“ Zoltan Dani, glavni junak filma.

Investicija za nagradu Američke filmske akademije vredi oko 200.000 dolara. Za projekat „Oskar“ najviše novca dali su reditelj, glavni glumci i njihovi prijatelji, donatori i sponzori. Država je preko Ministarstva kulture Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine obezbedila ostatak.

- Pored tehničkih uslova koji se odnose na kvalitet produkcije, standard zvuka, projekcije u sistemu MTC, naš film mora da ima i pozitivne kritike. Sve ove uslove smo ispunili. Filmske kritike objavljene u „Njujork tajmsu“, „L.A. tajmsu“, „Varijeteu“ i „Glasu Holivuda“ pozitivne su, čime smo zadovoljili jedan od osnovih uslova za kadidaturu za Oskara u kategoriji dugometražni dokumentarni film 2014. - ističe Mirković.

Više ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:435353-Nas-dokumentarac-u-trci-za-Oskara

No comments:

Post a Comment