TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, April 10, 2013

SUTRA SASTANAK O SUDBINI AVALA FILMA

Sudbina "Avala filma" biće tema za četvrtak zakazanog sastanka u Agenciji za privatizaciju, na koji su pozvani predstavnici Filmskog centra Srbije (FCS), Jugoslovenske kinoteke, ugledni filmski reditelji, kao i predstavnici ministarstava za kulturu i za finansije.

Predsednik Upravnog odbora FCS-a Darko Bajić pozdravio je tu inicijativu i izrazio uverenje da će razgovori dati šansu za početak stvaranja trajnog rešenja za naš nekada najveći studio "Avala film".

"Nestankom 'Avala filma' nestala bi i tehnička baza srpske kinematografije. To je izuzetno važan element u radu, funkcionisanju i produkciji srpskog filma. Nadam se da ćemo u okviru toga pronaći rešenje", rekao je Bajić Tanjugu.

Na pitanje šta će fimski radnici predložiti Agenciji za privatizaciju, odgovorio je da je "FCS spremio čitav paket predloga kako i na koji način bi mogli doći do pravog, dobrog rešenja za izlazak iz krize".

"Nadam se da će ta rešenja biti odgovarajuća i da ćemo krenuti s mrtve tačke posle više od 20 godina", dodao je on.

Agencija za privatizaciju je stečajni upravnik "Avala filma". Stečaj je u toku još od maja 2011. godine, a rešenje o bankrotstvu doneto je septembra iste godine.

Pre dva meseca Agencija je najavila da bi tokom ovog proleća mogla da počne prodaja dela imovine "Avala filma", radi namirenja poverilaca.

Prodaji se oštro usprotivio veliki broj umetnika, filmskih radnika i institucija.

Savetnik ministra za kulturu Aleksandar Avramović izjavio je nedavno Tanjugu da ovoga meseca neće biti prodaje "Avala filma" i dodao da se nada da se to uopšte neće dogoditi.

Najavljujući sastanak za četvrtak rekao je da je cilj "razgovor upravo ovim povodom, da se razmotri trenutna pozicija i da zajednički tražimo rešenja".

Avramović je istakao da je "Ministarstvo kulture svojom inicijativom zaustavilo te duboko nepovoljne i nepravedne tokove kad je reč o 'Avala filmu' i kulturnom nasleđu koje se tamo nalazi".

Više detalja ovde: http://novosti.rs/vesti/kultura.71.html:428766-Sastanak-o-quotAvala-filmuquot

No comments:

Post a Comment