TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, April 3, 2013

SUTRA PROTESTNA TRIBINA NULA IZ VLADANJA ZA 60. ROĐENDAN

Sutra u četvrtak, 04. 04. 14h - Amerikana, DOB

Povodom jubilarnog 60. Beogradskog festivala dokumentarnog protestna tribina: Nula iz vladanja za 60. rodjendan

Nema nikakvih razloga za rodjendansko slavlje. Igrom brojki Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma slavi svoj rođendan u zemlji čuda u kojoj je broj 60 u Alisinom ogledalu zapravo 0,6% koliko država iz budžeta izdvaja za kulturu. Ako se u to ogledalo zagledamo još bolje videćete samo veliku „nulu iz vladanja“ za srpsku kinematografiju kako smo saznali pre izvesnog vremena. Izložba posvećena svim dobitnicima nagrade (njih 27) za životno delo ovog Festivala koja Vas u Domu omladine dočekuje najbolji je dokaz koliko je ta odluka pogrešna.

Da li bi filmski i autorski opus svih ovih stvaralaca bio uopšte moguć da ona bivša zajednička „nedemokratska država“ nije stimulisala kratke, dokumentarne i animirane filmove?

Da li Beogradska škola dokumentarnog filma koja je proslavila zemlju u svetu uspesima u inostranstvu tokom šesdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka uopšte postojala da nije imala podršku „autokratskog Titovog režima“ prema kome je često bila vrlo kritična?

Da li bi bilo Zagrebačke škole crtanog filma i jedinog jugoslovenskog Oskara za animirani film "Surogat" Dušana Vukotića?

Pa čak i kultura i film u vreme mračnih Miloševićevih godina počinju da se doimaju kao prava Renesansa u poređenju sa danima koji očekuju srpski film ako ovakve odluke ostanu na snazi.

Jubilarni festival je pravo mesto da izrazimo naš protest i nezadovoljstvo poslednjim odlukama države. Tribina će se održati u četvrtak 4. aprila u 14h sali Amerikana Doma Omladine

Uvodničari i moderatori koje predlažem: Boris Mitić, Nikola Majdak JR, Ana Nedeljković i Želimir Žilnik, ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno delo.

Pozvani ste svi, autori dokumentarnih, kratkih i animiranih filmova, ali i autori dugometražnih igranih filmova.

Pozivamo i kolege producente, kolege snimatelje, montažere.

Pozivamo zainteresovane novinare koji su akreditovani na Festivalu ali i one koji nisu a ova tema ih zanima.

Pozivamo i publiku koja prati ovaj najstariji i druge filmske festivale u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.

Srdačan pozdrav, vidimo se na Festivalu

Janko Baljak,
umetnički direktor 60. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma

No comments:

Post a Comment