TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, April 24, 2013

STO JADA EMIRA KUSTURICE OD JUČE NA KIOSCIMA

U prepunom Medija centru u utorak predstavljena najnovija knjiga Emira Kusturice u izdanju "Novosti". Raznolika, bogata srpska književnost poželela je dobrodošlicu velikom umetniku, stvaraocu, jednoj od najdinamičnijih ličnosti u našoj javnosti. Ovim je rečima književni kritičar Aleksandar Jerkov pozdravio objavljivanje nove knjige Emira Kusturice. O zbirci priča "Sto jada" na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare u utorak, govorili su i pesnici Matija Bećković i Rajko Petrov Nogo, generalni direktor i glavni urednik "Novosti" Manojlo Vukotić i autor.

Drugo književno delo proslavljenog reditelja, u početnom tiražu od 35.000 primeraka, kao i njegov hit prvenac "Smrt je neprovjerena glasina", objavila je Kompanija "Novosti", a od srede može da se kupi na svim kioscima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

- Filmsko i pozorišno autorstvo je sporno. Ne zna se ko je tu autor: da li reditelj, scenarista, glumci, kostimograf, montažer, kamerman... Očigledno da je to bio jedan od problema koji se postavio pred Emirom Kusturicom - rekao je Matija Bećković. - On je onda krenuo da se ostvari u svakom od tih zanimanja - da režira, piše knjige, svira, peva, komponuje... I sve je to deo jedne režije gde demonstrira ono što se u atletici nekada zvalo višeboj. Očigledno da je tu disciplinu zasnovao u umetnosti. Njegove scenografije su gradovi koje je podigao, scenariji - knjige koje je napisao, a sa svojim orkestrom obilazi čitav svet. Na nekom kastingu izabrao je mene da govorim na njegovim promocijama i bojim se da ću na kraju završiti sa nekom knjigom tih govora, koje sam održao na predstavljanju njegovih knjiga ili njegovih gradova.

U svom stilu Bećković se zapitao da li su sve te Kusturičine knjige, gradovi, koncerti samo jedan plašt za neku predizbornu kampanju i da li će se sve završiti kandidovanjem za neku funkciju:

- Znao bih koja bi to funkcija bila u Srbiji, ali on izgleda pretenduje na ceo svet. Tako da bi trebalo odgonetnuti zašto je prošle nedelje bio u Vladivostoku, prekjuče u Parizu, danas u Beogradu, a sutra će već negde biti u Italiji. Bojim se da se ta zagonetka neće odgonetnuti do samoga kraja. Ali, već i ovako veliko interesovanje za njegovu knjigu pokazuje kako će on trijumfovati na tim izborima.

Opširnije ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:430856-Stiglo-Sto-jada-Emira-Kusturice

No comments:

Post a Comment