TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, April 15, 2013

SFRJ ZA POČETNIKE NAGRAĐENA U ČIKAGU

U okviru "The 2013 Chicago International Film Festival Television Awards" serija u produkciji kompanije Visionary Thinking, “SFRJ za početnike” ovenčana je nagradom Silver Plaque u kategoriji dokumentarno-obrazovne serije.

Serijal "SFRJ za početnike" nastao u kreativnoj saradnji autora Radovana Kupresa i idejnog tvorca i kreativnog direktora Đorđa Markovića, žiri 49. Festivala u Čikagu izdvojio je iz velike konkurencije pristiglih projekata iz celog sveta.

"Srećni smo što i ova nagrada pokazuje da naša serija govori modernim i univerzalnim TV jezikom, koji prepoznaje i publika koju za teme kojima smo se bavili ne vezuju lična sećanja ni sentimentalne, privatne istorije”, izjavili su povodom priznanja Marković i Kupres.

Festival u Čikagu je najstariji internacionalni takmičarski festival u Severnoj Americi. Posvećen je podsticanju razumevanja među kulturama i ambiciji da pozitivno doprinese umetnosti pokretnih slika.

"SFRJ za početinike" je dokumentarno zabavni serijal, kolažnog tipa o fenomenima vezanim za kulturu svakodnevice u Drugoj Jugoslaviji. Svih 16 epizoda bazira se na privatnim sećanjima javnosti poznatih i nepoznatih ličnosti koje su živele ili odrasle u SFRJ. Kroz 150 intervjua snimanih u svim bivšim Republikama i veliku količinu zanimljivog arhivskog materijala dočarava se više od stotinu pojmova (pojava, ličnosti, proizvoda, rituala…) koji su bojili život u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Serijal, koji je premijerno emitovan na televiziji B92, ostvario je i regionalni uspeh i već je prikazan na crnogorskoj televiziji Vjesti, banjalučkoj Alternativnoj televiziji i hrvatskoj Nezavisnoj televiziji.

Trejler serije: http://www.youtube.com/watch?v=QrUVezzNDA4

Više ovde: http://www.cinemachicago.org/

No comments:

Post a Comment