TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, April 3, 2013

NOVI STANDARD O KOSMI SONJE BLAGOJEVIĆ

Prenosimo deo pohvala koji je na račun filma Kosma autorke Sonje Blagojević, a na stranicama magazina Novi standard u tekstu naslovljenom FILM „KOSMA“ ILI PLINSKA SVETLOST NAD NAMA izneo Marko Savić.


Čuveno filmsko ostvarenje Džordža Kjukora „Plinska svetlost“ govori o ženi (Ingrid Bergman) koju muž (Čarls Bojer) pokušava da sludi nizom postupaka među kojima je karakteristično naizmenično pojačavanje i prigušivanje svetla, sa ciljem da je smesti u psihijatrijsku ustanovu i prisvoji njeno bogatstvo.

Ovaj filmski klasik bio je moja prva asocijacija na jednu od scena dokumentarnog filma KOSMA u kojoj su prikazane svakodnevne restrikcije struje koje već trinaest godina kosovska elektrodistibucija sprovodi nad Srbima u našoj južnoj pokrajini.

Dokumentarni film KOSMA premijerno je prikazan u petak 29. marta u velikoj dvorani Sava Centra. Glavni „junak“ filma je „Kosovska medijska asocijacija“ (KOSMA), koju čini pet radio stanica koje su već više od jedne decenije jedina veza između izolovanih srpskih enklava na Kosovu i Metohiji.

Tekst u celini možete pročitati ovde: http://www.standard.rs/marko-savic-film-kosma-ili-plinska-svetlost-nad-nama.html

No comments:

Post a Comment