TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, April 3, 2013

KUSTURICA POJASNIO ZAPLET FILMA O TRGOVINI ORGANIMA NA KOSOVU

Film o trgovini ljudskim organima na Kosovu snimiću na osnovu istinite priče, ispovesti jednog Nemca kome je ugrađeno srce Srbina koji je bio žrtva zločina u „žutoj kući“, kaže ekskluzivno za „Blic“ Emir Kusturica, otkrivajući veoma bitan detalj projekta koji je nedavno najavio.

Ko je taj Nemac, gde mu je transplantacija srca izvršena, da li će se pojaviti u filmu - Kusturica zasada ne želi o tome. Ipak napominje da će njegovo ostvarenje otvoriti jednu bolnu, istinitu temu o stradanju srpskog naroda o kojoj istorija, literatura i kinematografija svesno ćute sa ciljem da se Srbi prikažu kao genocidan narod, nikako kao žrtve.

- Za razliku od nekih domaćih reditelja koji su dobijali novac za filmove uz uslov da Srbe prikažu negativcima i krivcima za sve što se događalo na prostoru SFRJ, ja ću snimiti film baziran na istini. Trenutno pišem roman za scenario. Moj junak, da bi se sakrio od ruke zakona, beži na Kosovo i tu biva zarobljen. Albanci ga spremaju za „žutu kuću“ i za vađenje organa, ali njega od smrti u poslednjem trenutku spasava unuk Fjodora Dostojevskog. Ima simbolike u tom činu, videćete - ističe Kusturica.

Detaljnije ovde: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/375402/Kusturica-Snimicu-film-o-ispovesti-Nemca-koji-je-dobio-srpsko-srce-iz-zute-kuce

No comments:

Post a Comment