TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, April 2, 2013

EMIR KUSTURICA POTPISAO UGOVOR ZA IZDAVANJE NOVE KNJIGE

Najavljen još jesenas, dok je u štampi bilo peto izdanje autobiografskog bestselera "Smrt je neprovjerena glasina", novi naslov Emira Kusturice uskoro izlazi pred čitaoce. Rukopis je predao izdavaču, a u utorak su slavni reditelj i direktor i glavni urednik "Novosti" Manojlo Vukotić potpisali ugovor o objaljivanju knjige "Sto jada".

Postoji izreka koja mi se dopada "Trista čuda, trista jada" - objasnio je Kusturica, naslov zbirke pripovedaka koja, dok autor leti između Pariza, Moskve, Vladivostoka... putuje do štamparije. - Moj prijatelj, vrlo govorljiv i sa izrazito čistim jezikom, kada nešto hoće da pojača u priči o nekoj nevolji, a obično se tiče izgradnje Andrićgrada, da bi potvrdio kako je to teško, kaže: "Sto jada!" To je i naslov priče o jednom dečaku, čiji se podrum zove "Sto jada". Nazadovoljan životom u porodici, on se poverava jednom šaranu koji se brčka u kadi i tu svoju ispovest započinje, istim rečima: "Sto jada..."

Kusturica kaže da se posle ispovednog romana opredelio za kraću formu jer smatra da je srpska književnost u toj formi najjača:

- Na srpskom jeziku su ispisane tolike lepe priče, od prvih polupaganskih bajki pa do Andrića, vrhunskog pripovedača. Nekako mi je to prirodno išlo - ispovedni roman, a onda priče, koje opet može da sledi roman, ili neka knjiga eseja.

Zbirku čini osam priča, a autor kaže da je razmišljao i o devetoj, ali da je ipak izostala:

- To je istinita priča o devojci koja je da bi pomogla ocu, zapalom u dugove, podigla kredit i snimila porno-film. Kada je otac u nekom motelu video taj film - ubio se. Nisam stigao da je završim...

Opširnije ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:427436-Nova-knjiga-Emira-Kusturice-u-izdanju-quotNovostiquot

No comments:

Post a Comment